Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NAGRADA FILMU „ČARLSTON ZA OGNJENKU“ U POLJSKOJ

VARŠAVA Film režisera Uroša Stojanovića „Čarlston za Ognjenku“ osvojio je sinoć nagradu na 24. Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi u specijalnoj takmičarskoj sekciji „Slobodni duh“. Ta sekcija, jedna od tri takmičarske na festivalu, promoviše novatorske, buntovničke i nezavisne filmove.

U glavnoj takmičarskoj sekciji „Varšavski konkurs“, srpsku kinematografiju predstavljali su film „Ljubav i drugi zločini“ Stefana Arsenijevića i „Četvrti čovek“ režisera Dejana Zečevića. Varšavski gran pri u toj sekciji osvojila je rusko-nemačka drama „Dan u Jurijevu“ režisera Kirila Serebrenjikova.

U drugoj po rangu takmičarskoj sekciji debitantskih i drugih filmova, međunarodni žiri odlučio se za dansko ostvarenje „Idi s mirom Džamile“ režisera Omara Šargavija, priču o verskim sukobima i netolerancije u velikim gradovima u Danskoj.

Varšavski festival jedan je od dva u Poljskoj na kome nagrade dodeljuje udruženje filmskih kritčara FIPRESCI, a ona je ove godine pripala mađarskom režiseru Atili Gigoru za film „Istražitelj“. Ove godine na filmskom festivalu u Varšavi od 10. do 19. oktobra prikazano je više od 150 igranih i 80 dokumentarnih filmova. Filmovi su bili razvrstani u tri takmičarske sekcije i još dve van konkurencije – „Majstorski dodiri“, za nove filmove priznatih autora i „Otkrića“ rezervisanu za autorske vizije savremenog sveta.

Festival, koji je i ove godine pratilo veliko interesovanje Varšavljana, završava se sutra, dan nakon svečane dodele nagrada.

Izvor: Radio televizija Vojvodine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *