Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„QUIET NIGHTS“ SA DAJANOM KROL U BEOGRADU

Prva dama svetskog džeza 21. novembra u Centru Sava

Photo: EPA/ANTONIO COTRIM

Najtiražnija džez pevačica i pijanistkinja Dajana Krol nastupiće po prvi put pred beogradskom publikom u subotu 21. novembra u Centru „Sava“. Zanosna kanadska diva u četvrtak uveče je započela veliku svetsku turneju sa tradicionalnim koncertom u pariskoj „Olimpiji“ nakon čega je očekuje još 36 koncerata u 22 zemlje. Njen novi album „Quiet Nights“ nastavlja da prelazi džez okvire, kako po milionskom tiražu, tako i po izraženom uticaju bosa nove.

Dajanu Krol na turneji između ostalih prate i velikani džeza Džon Klejton, Endrju Vilson i Džef Hamilton kojima će ovo biti jedan od izuzetno retkih susreta sa iskusnom džez publikom u Beogradu. Koncert u Sava centru obeležiće i celokupna produkcija koja prati turneju Dajane Krol, pa će publika u Sava centru imati priliku da uživa u nastupu prve dame svetskog džeza na vrhuncu njene karijere.

Vlasnica Ordena Britanske Kolumbije i drugih počasnih titula, Dajana Krol je nedavno nastupila u Beloj kući na balu koji je američki predsednik Barak Obama priredio u čast Stivi Vondera, a 24. jula nastupila na svečanom obeležavanju 40-godišnjice od sletanja na Mesec. Harizmatična džez diva se pojavljuje i u aktuelnom filmu „Državni neprijatelj“ sa Džoni Depom.

Dajana Krol je dobitnica dve Grammy nagrade i prvi džez izvođač posle 25 godina čiji je album nominovan za najbolji album godine. Dosad je objavila 12 albuma koji su se prodali u preko 16 miliona primeraka uz višestruke platinaste tiraže.

Dvanaesti po redu, album „Quiet Nights“ donosi dosad verovatno najintimnije izdanje proslavljene džez dive čija posveta ovaj put ide njenom suprugu, jednako uspešnom muzičaru Elvisu Kostelu. Deset na osnovnoj, 12 na limitiranoj i čak 14 pesama na iTunes verziji novog Dajaninog albuma sadrže suptilne orkestracije legendarnog aranžera Klausa Ogermana, poznatog po dugogodišnjoj saradnji sa tvorcima bosa nove, brazilskim pevačem Žoaom Žilbertom i kompozitorom Antoniom Karlosom Žobimom čije su partiture utkane u naslovni singl „Quiet Nights“. Na albumu se nalazi i Žobimova gotovo neizbežna tema „The Girl from Ipanema“ u kojoj je Dajana „The Girl“ preimenovala u „The Boy“ u skladu sa posvetom: „Ljubavno pismo mom suprugu – intiman, romantičan album“. Kulturološki fenomen Žilbertovog pevanja na albumu poseban život ima kroz numeru „Este Seu Olhar“, autentične teme „novog talasa“ kako se sa portugalskog prevodi popularna bosa nova. Još jedna numera koja se izdvojila veoma rano je singl „Walk On By“ (Bacharach/David), napisana 1963. godine za legendarnu Dion Vorvik.

Album na kojem učestvuje čak 64 muzičara, producirao je kultni studijski stručnjak Tomi Lipuma poznat po radu sa džez vedetama kao što su Majls Dejvis, Džordž Benson, Anita Bejker ili Natali Kol. „Quiet Nights“ je objavljen 31. marta ove godine za famoznu etiketu „Verve“ koja posluje u sklopu velike izdavačke kompanije „Universal“. Po izlasku, album je dostigao visoko treće mesto na američkoj top listi ušavši i među prvih pet na panevropskoj listi izdanja.

Kritika je ubrzo počela neobičnu utrku u pronalaženju formulacije koja bi uhvatila samu nit albuma onako kako je on uhvatio tihe tonove noći u pulsirajućem ritmu bosa nove. Tako ugledni kritičar Njujork Tajmsa Stiven Holden primećuje da je Dajana „prigušila svoj promukli glas do žamora, kao da se odaje raskošu u sutonu strasti na razbarušenoj postelji“. Magazin „People“ zabeležio je rečenicu koja dodatno definiše karakterističnu zavodljivost Dajaninog džeza: „Intimnost šapuće u tim zapaljivim baladama… u sporogorećoj bosa novi“.

Karijeru počinje veoma rano kada u sedamnaestoj godini na Vankuverskom džez festivala osvaja stipendiju za studije na prestižnom bostonskom Berkli univerzitetu. Prvi album „Stepping Out“ izdaje 1993. godine i već kao debitant na vrlo konkurentnoj američkoj sceni stiže do trećeg mesta na listi džez albuma. Dve godine kasnije ponavlja uspeh sa albumom koji posvećuje Net King Kolu koji joj donosi i prvu nominaciju za Gremi nagradu, dok tron na džez sceni osvaja sa albumom „Love Scenes“ iz 1997. godine. Prestižnu nagradu konačno osvaja dve godine posle za najbolji džez vokal sa albumom „When I Look Into Your Eyes“ koji ujedno biva nominovan za album godine i to 25 godina nakon poslednjeg džez albuma koji je doživeo takav uspeh.

Dajana sada već po pravilu dostiže sam vrh liste džez izdanja gde će se i po treći put zaredom naći i famozni album „The Look of Love“ iz 2001. godine. Sa ovim albumom dolazi i neočekivano visok tiraž koji te godine nadmašuje i brojne bestselere pop muzike. Četvrti trijufm na top listi, novi Gremi za najbolji džez album i odlične kritike donosi koncertni album „Live in Paris“ koji jasno prikazuje Dajanu Krol kao veliku koncertnu senzaciju.

Nakon udaje za čuvenog engleskog pevača Elvisa Kostela sa kojim zajedno piše čak šest novih pesama, sledeće Dajanino izdanje „The Girl in the Other Room“ dostiže i vrlo visoko peto mesto na britanskoj listi albuma 2004. godine. Ubrzo sledi očekivani bestseler album „Christmas Songs“, a 2006. godine izlazi i još uvek aktuelno izdanje „From This Moment On“ koji pored već ustaljenog maksimuma na džez listi ulazi i među prvih deset na američkoj top listi svih albuma. Ovakav uspeh prati i prekretnica u životu poznatog para Kostelo-Krol kada na svet dolaze blizanci Dekster i Frenk.

Pored ovogodišnjeg albuma „Quiet Nights“, Dajana Krol je istovremeno objavila i DVD sa koncerta u Rio de Žaneiru gde je publika odrasla na taktovima bosa nove uspela da oduševi džez divu: „Bilo je to veoma potresno iskustvo. Okrenula sam se prema Džonu Klejtonu i ugledala suze na njegovom licu“.

Ulaznice za koncert Dajane Krol po ceni od 3000, 4000 i 5000 dinara prodavaće se od utorka 22. septembra na blagajni Sava centra, kao i u prodajnim mrežama Bilet servisa, Card servisa i Eventima.

Izvor: e – novine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *