Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PRONAĐENO GROBLJE IZ VREMENA „ZELENE“ SAHARE

Američki arheolozi otkrili su najveće groblje iz kamenog doba u Sahari, iz vremena dok je Sahara bila zelena.

Arheološko nalazište nazvano Gobero, staro je 10.000 godina i nalazi se u pustinji Tenere, u centralnom delu Sahare, u Nigeru.

Uz skelete ljudi, otkriveni su i ostaci životinja među kojima su veoma velike jezerske ribe i krupni krokodili.

Groblje se nalazi na obali nekadašnjeg jezera, a lokalitet je bio netaknut kad su ga istraživači pronašli, ispričao je Pol Sereno, paleontolog s Čikago univerziteta, koji je u tom delu Sahare tragao za ostacima dinosaurusa.

„Kuda god bi čovek bacio pogled, bile su kosti životinja koje ne žive u pustinji i tada sam shvatio da smo se vratili u vreme kada je Sahara bila zelena i vlažna“, navodi se u Serenovom saopštenju.

Uz ljudske i životinjske skelete, naučnici su pronašli i šiljkove harpuna, kameno oruđe, fragmente grnčarije i male ukrasne predmete.

Tokom dve sezone iskopavanja, koja delom finansira američka Fondacija National Geographic, otkriveno je oko 200 grobnica.

Datiranje i analiza kostiju i zuba, rađeno pod rukovodstvom bioarheologa Krisa Stojanovskog s Arizona univerziteta, pokazali su da grobnice sadrže ostatke dve biološki različite populacije koje su živele u razdobljima vremenski udaljenim više od hiljadu godina.

Stariji narod, Kifijani, koji su mogli da budu visoki do 180 centimetara, bili su lovci koji su se u tom delu Sahare naselili u najvlažnijem periodu, pre 10.000 do 8.000 godina.

Druga populacija, Tenereeni, na toj lokaciji je živela između pre 7.000 i 4.500 godina, u poslednjem vlažnom periodu Sahare.

Tenereeni su bili nižeg rasta nego Kifijani, i bavili su se raznim aktivnostima kao što su ribolov, lov i stočarstvo.

U njihovim grobnicama često se nalazi nakit, a tela su položena u ritualnim pozama.

Sahara, najveća pustinja na svetu, čija se starost procenjuje na sedam miliona godina, u jednom periodu pre 12.000 godina postala je vlažna i to bila nekoliko hiljada godina, verovatno usled male promene Zemljine orbite.

Izvor: (Beta)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *