Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

MEĐUNARODNI FESTIVAL ETNOLOŠKOG FILMA

Dunja Girić | ponedeljak, 18.06.2012. | 20:12

Ovogodišnji Međunarodni festival etnološkog filma održaće se od 11. do 15. oktobra 2012. godine

Na festivalu etnološkog filma biće prikazani najnoviji filmovi etnološkog ali i antropološkog sadržaja. Na ovogodišnjem festivalu učestvovaće 90 filmova iz 25 zemalja.

Filmovi će biti podeljeni u dve kategorije, takmičarsku i informativnu. U okviru takmičarske kategorije biće dodeljene tri nagrade, Gran pri Dragoslav Antonijević za najbolji film Festivala, nagrada za najbolji domaći film i nagrada za najbolji strani film.

Komisija ovogodišnjeg festivala u sastavu Anita Panić, TV autor i dokumentarista, Gordana Simonović-Veljković, TV reditelj i mr Miloš Matić, etnolog i antropolog, je odlučila da 21 film na festivalu bude prikazan u okviru konkurencije, dok će 15 filmova biti prikazano u informativnoj sekciji.

Pored glavnog filmskog programa, na festivalu će biti prikazane i retrospektive filmova uz učešće gostiju iz inostranstva, okrugle stolove i radionice.

U planu je i prikazivanje serije emisija Iranske nacionalne televizije uz učešće reditelja Reze Madžlesija, kao i predstavljanje filmske produkcije Smitsonijan instituta u Vašingtonu, uz učešće Džejmsa Dojča, antropologa, i izbor novije ruske produkcije etnografskih filmova s Festivala RAFF iz Salekarda.

Izvor: Dnevni akter/ Dunja Girić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *