Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

AFRO FESTIVAL 23. I 24.JUNA U BEOGRADU

Afro festival, kulturna manifestacija koja se jednom godišnje organizuje u Muzeju Afričke umetnosti, biće održan 23. i 24. juna

Ovogodišnji Afro festival predstaviće stručnjake, predavače, profesore i studente koji će približiti umetnost i kulturu Afrike posetiocima. Tokom festivala biće organizovane izložbe, predavanja, filmske projekcije, muzičke, plesne i likovne radionice.

Tema ovogodišnjeg Afro festivala je vez. Motiv veza u afričkoj kulturi često prenosi poruke značajne za pojedinca, porodicu ili širu zajednicu. Tehnike veza prikazaće Vesna Rusić, koordinator udruženja Re:Crafts (Klaster za revitalizaciju starih zanata u Srbiji) i saradnici udruženja, Zoltan Varga, modelar kože (osnivač brenda Zolika) i Vera Lajko-Bajac (primenjeni umetnik).

Prvog dana festivala, 23. juna održaće se Afrički bazar, popularna manifestacija koja ima za cilj da promoviše likovnu i primenjenu umetnost afričkog kontinenta. Na prodajnom bazaru moći će da se pogledaju i kupe razna umetnička dela s afričkog kontinenata kao i tkanine, nakit i dekorativni predmeti za enterijer.

Predviđene su i dečije radionice u okviru kojih će se deca upoznati sa simbolima na tkaninama naroda Fon i motivima tkanina Filafani, kao i priliku da nauče oblikovanje predmeta od gline. Aktivnosti za decu vodiće antropolog Milica Naumov, primenjeni umetnik Marija Dimitrijević i studenti Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, Milan Rakić, Olga Uzelac, Ana Lazić i Olivera Ercegović.

Za nedelju, 24. jun, planiran je centralni događaj manifestacije „Durbar: festival festivala“ – dan prijateljstva, muzike i plesa.

Uz podršku afričke diplomatske zajednice u Beogradu, posetiocima će se pružiti prilika da uživaju i u kulinarskim specijalitetima iz različitih krajeva Afrike: Angole, Alžira, Egipta, Gane, Gvineje, Konga, Libije, Maroka i Tunisa.

Događaju će prisustvovati i predstavnici ambasada afričkih zemalja u Beogradu.

Izvor: Dnevni akter Dunja Girić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *