Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ĆOSIĆU URUČENE MEDALJA „PUŠKIN“ I NAGRADA „ZLATNI VITEZ“

Ćosić: „Rusija je moja književna otadžbina“

Piscu Dobrici Ćosiću večeras je u Moskvi uručena nagrada Puškin za izuzetne zasluge u književnosti. Nagrada, odnosno medalja Puškin dodeljena je danas prvi put, u okviru Prvog slovenskog foruma umetnosti Zlatni vitez.

Cilj tog foruma je, prema rečima njegovog predsednika Nikolaja Burljajeva, da predstavi sve što je najbolje u slovenskoj kulturi.

Na svečanosti u zgradi Doma ruskog zarubežja (dijaspore), predsednik udruženja pisaca Rusije Valerij Ganičev uručio je Ćosiću i nagradu Zlatni vitez za književno stvaralštvo.

„Srpski Solženjicin“

Burljajev je rekao da za Ćosića, kako je naveo, „legendarnu ličnost“, važi da je „srpski Tolstoj“, ali da bi on pre rekao da je reč o „srpskom Solženjicinu“. „Obojica su bili ratnici, beskompromisni borci, zatvarani i sudbine su im slične“, rekao je Burljajev.

Srebrni i bronzani vitez uručeni su piscima iz Ukrajine i Bugarske, Borisu Olejniku i Nikolaju Petrovu.

Ćosić je primajući nagradu kazao da Puškinova medalja kojom je nagrađen „predstavlja najveće priznanje“ za njegov 60-godišnji književni rad i izrazio nadu da će to biti i nagrada srpskoj literaturi.

„Primam je sa najdubljom zahvalnošću i uzbuđenjem, jer dolazi iz kulture koja predstavlja moju književnu otadžbinu. Ruska klasična književnost sa nekolicinom pisaca sovjetske epohe moj je inspirator i moja učiteljica u romansijerskom stvaralaštvu“, kazao je Ćosić.

Ćosić je rekao da su oba naroda bila razdvojena „silama istorije“ i da doživljavaju duboku istorijsku krizu.

„Zlatni vitez“

Zlatni vitez je 18 godina održavan kao Međunarodni filmski festival, a ove godine je prvi put održan Slovenski forum, koji okuplja umetnike iz raznih oblasti – književnosti, kinematografije, primenjene umetnosti, muzike, iz slovenskih, pre svega pravoslavnih zemalja.

„Na osnovu iskustva starijih generacija, mlade treba da obnove saradnju i prijateljstvo. Verujem u snažan povratak Rusije u demokratsku Evropu i svet, i očekujem od ruske vlade i naroda razumevanje za težak položaj srpskog naroda“, dodao je on.

Govoreći o Aleksandru Puškinu, Ćosić je kazao da „ljubav koju on uživa u prosvećenoj srpskoj publici nema nijedan svetski pesnik“.

„Puškin je svojim značenjem i zračenjem i srpski pesnik. Medalja kojom ste me odlikovali obeležila je i to trajno duhovno bogatstvo ruskog i srpskog naroda koji je u ovoj epohi u velikim iskušenjima“, kazao je Ćosić.

Izvor: Blic Online/Beta Foto: FoNet

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *