Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KONCERTNA PROMOCIJA CD „ĐAVOLJI TRILER“


VIOLINISTA NEMANJA RADULOVIĆ

Virtuozni mladi violinista Nemanja Radulović u saradnji sa Kvartetom Iliko iz Francuske i Bobanom Stošićem, kontrabasistom iz Srbije, održaće večeras u Dvorani Kulturnog centra Beograda(KCB) koncert i promociju novog CD-a „Djavolji trileri“.

Na konferenciji za novinare u KCB-u, mestu gde je Radulović (25) prvi put javno nastupio kao talentovani osmogodišnji dečak iz Niša, sa svojim kolegama iz Francuske sa kojima je prošle godine u Francuskoj snimio CD „Djavolji triler“, sa puno emocija najavio je koncert na kome će izvesti čuvena virtuozna dela za violinu Paganinija, Vijenjavskog,Vitalija, Šuberta, Čajkovskog, Tartinija, Sarasatea i Krajslera.

Violinista koji je od talentovanog dečaka vrlo brzo postao svetski virtuoz, 2005.godine proglašen je medjunarodnim otkrićem godine na takmičenju Viktoar de la muzik, iste godine dobija nagradu MIDEM – Evropske asocijacije umetničkih menadžera u Kanu, u Dvorani Kulturnog centra Beograda sviraće sa muzičarima Kvarteta Iliko koji čine Gijom Fontanarosa, Frederik Desu, Bertran Kos i An Biranje. Umesto stalnog kontrabasiste Stanislava Kučinskog, sa kojim kao sekstet plene publiku u Francuskoj i širom Evrope već četiri godine, na beogradskom koncertu nastupiće Boban Stošić iz Srbije sa kojim je Radulović održao proslog leta zapažen koncert u Kolarcevoj zaduzbini i potom tri u Parizu.

Kako su ispričali mladi umetnici, pre četiri godine okupili su se oko zajedničke ideje da širokoj publici pruže isto ono zadovoljstvo koje imaju kada zajedno na sceni proživljavaju i dele muziku. Tako je snimljen CD „Djavolji triler“ nazvan po istoimenoj sonati za solo violinu italijanskog violiniste i kompozitora Djuzepea Tartinija koji je od septembra na vrhu top liste u Francuskoj za klasičnu i džez muziku.

Ovaj CD i prethodna dva Radulovićeva CD-a prvi put su se našla i na našem trzištu zahvaljujući distributeru za Srbiju Media II (Mamut, IPS).

Radulović od 14. godine sa porodicom živi u Francuskoj gde 2000.godine započinje studije u klasi Patris Fontanarose na Konzervatorijumu u Parizu. Usavršavao na majstorskim radionicama Jehudina Menjuhina, Džošue Epštajna, Dejana Mihailovića i Salvatorea Akarda na Muzičkoj akademiji u Kremoni (Italija).

Status internacionalne zvezde potvrdio je brojnim medjunarodnim nagradama: bio je pobednik takmičenja Joakim u Hanoveru (2003) i Georges Enesku u Bukureštu (2001), drugi na takmičenju Antonio Stradivarius u Kremoni (2001- prva nagrada nije data).

Žiri mu je dodelio specijalnu nagradu na takmičenju Jehudi Menjuhin u Bulonj-sur-Meru (1998), bio je prvi na takmičenju u Litvaniji (1997), specijalnu nagradu žirija dobio je na takmičenju Vijenjavski-Lipinski u Poljskoj (1997), pobednik je na takmičenjima Jan Kocian u Češkoj (1996) i u Strezi(Italija) 1995.godine.

Nastupao je u najvećim koncertnim dvoranama u Amsterdamu, Atini, Parizu, Briselu, u Kelnskoj filharmoniji i Karnegi Holu, sa mnogobrojnim orkestrima širom Evrope i Azije, saradjujući sa istaknutim dirigentima.

Izvor: S-media

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *