Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

GODINA SEĆANJA NA FEDERIKA FELINIJA

Godina 2010. je godina sećanja na velikog italijanskog reditelja i scenariste Federika Felinija, poznatog i poštovanog širom sveta.

Da je još bio među živima, 20. januara slavni maesto bi proslavio svoj 90. rođendan. Ove nedelje, pored raznih manifestacija kojima će ovaj događaj biti obeležen u Italiji, ali i u mnogim drugim zemljama, kao indirektan omaž velikom svetskom sineasti, u italijanskim bioskopima počeće da se prikazuje mjuzikl „Devet“ (Nine) Roba Maršala, čija je osnovna inspiracija Felinijev autobiografski film „Osam i po“.

Ove godine obeležavaju se još dva datuma koja se vezuju za Felinija. Tako će 5. februara biti obeležena 50. godišnjica premijernog prijazivanja najpoznatijeg filma ovog reditelja „Sladak život“ (La dolce vita), a nekoliko sedmica kasnije, 16. marta, svoj 90. rođendan proslaviće Tonino Guera, dugogodišnji Felinijev prijatelj i scenarista njegovih remek dela iz zrelog doba – „Amarkord“, „Plovi brod“ i „Džindžer i Fred“. Rođen 1920. godine u Riminiju, Felini se smatra jednim od najvećih majstora fantazije i snova, umetnik sa izvanrednim spošobnostima da sopstveno viđenje realnosti prenese na filmsko platno. „Moja generacija je proživela detinjstvo puno zabrana, prinuda tabua… Naša radoznalost i fascinacija nepoznatim bile su neokrnjene. Imali smo smisla za fantaziju“, objašnjavao je Felini svoj neponovljivi dar. Mladog Felinija posebno su fascinirali cirkus i putujući zabavljači koji su uveliko prisutni u njegovim filmovima, a na njegov rad ostaviće traga i katoličko vaspitanje koje se ogleda u jakoj spiritualnoj dimenziji njegovih ostvarenja.

Sa dvanaest godina pobegao je od kuće i priključio se putujućem cirkusu. Narednih godina, izdržavao se baveći se glumom, a potom i karikaturom u novinama. Rođen sa darom za crtanje, od 1938. radio je u Rimu za nekoliko satiričnih časopisa. Godine 1943, Felini je upoznao i ubrzo se oženio glumicom Đulijetom Masinom koja će kasnije tumačiti glavne likove u nekoliko njegovih najvažnijih filmova. Dve godine kasnije, upoznaje proslavljenog reditelja Roberta Roselinija s kojim sarađuje na pisanju scenariija „Rim otvoreni grad“.

Felinijev rediteljski debi bio je 1950. s filmom „Raskošna svetla“, a njegov prvi proboj na međunarodnoj sceni usledio je 1954. filmom „Ulica“ za koji je dobio Oskara za najbolje ostvarenje sa stranog govornog područja. Felini je u toku svoje karijere dobio još tri Oskara – za „Kabirijine noći“ (1957), u kome je briljirala Đulijeta Mesina, „Osam i po“ (1963.) koji se smatra njegovim najboljim dostignućem i „Amarkord“ s kojim se vraća svom gradu i detinjstvu. Marta 1993. godine Felini je dobio Oskara za životno delo. Iste godine umro je od srčanog udara.

Izvor: RTV Pink /Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *