Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PALAVESTRI I GALIĆU NAGRADA VUKOVE ZADUŽINE

Ovogodišnja nagrada za nauku Vukove zadužbine pripala je akademiku Predragu Palavestri, dok je istu nagradu iz oblasti umetnosti dobio Slavoljub Galić.

Palavestra je nagrađen za dvotomnu knjigu „Istorija srpske književne kritike (1768-2007)“ koja je objavljena krajem prošle godine u izdanju Matice srpske. Knjiga je rezultat višedecenijskog rada na dva projekta kojima je rukovodio. Reč je o projektu SANU „Izučavanje istorije srpske književnosti“ i projektu Instituta za književnost i umetnost „Istorija srpske književne kritike“.

– „Istorija srpske književne kritike“ akademika Palavestre, kao retka sinteza u našoj nauci o književnosti, ocenjena je kao kapitalno delo – napominje Miro Vuksanović, glavni urednik izdavačkog centra Matice srpske.

Kragujevačkom umetniku Slavoljubu Galiću je nagrada Vukove zadužbine dodeljena za izložbu ekskluzivne kolekcije nakita „Snovi Hilandara“, koja je održana novembra 2008. godine u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu. Kolekcija sadrži 33 predmeta nastala kombinovanjem odbačenih komada metala, monaškog alata, eksera starih šarki ili delova brave sa Hilandara, sa zlatom i dijamantima.

– Jedinstveno je nastojanje našeg istaknutog umetnika da ostvari spoj klasičnog, tradicionalnog poimanja umetnosti našeg zlatarstva i modernih rešenja – kaže Draško Ređep, predsednik Odbora za umetnost Vukove zadužbine. Galićeva izložba je prikazana u više evropskih zemalja.

Izvor: Blic Online M. Graf.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *