Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

POČASNI OSKAR ZA ŽIVOTNO DELO DODELJEN LORIN BEKOL

Ovogodišnja sezona Oskara započela je u Los Andjelesu dodelom prestižnog priznanja legendarnoj holivudskoj glumici Lorin Bekol.

Američka akademija za film prekršila je tradiciju i po prvi put počasnog Oskara za životno delo dodelila na zasebnoj svečanosti ovog vikenda, a ne na zvaničnoj ceremoniji uručenja ove najprestižnije filmske nagrade na svetu, koja će se održati 7. marta.

Bekol (85) koja je na velikom ekranu debitovala sa svojim budućim mužem Henfrijem Bogartom 1944. godine u filmu „To have and have not“, u svojoj preko 60 godina dugoj karijeri igrala je u tridesetak filmova.

Imala sam mnogo sreće u životu, možda više nego što zaslužujem“, rekla je ona primajući statuetu iz ruku Andjelike Hjustono, kćerke reditelja Džona Hjustona, sa kojim je 1948. godine snimila film „Key Largo“.

Ovim priznanjem ispravljena je nepravda prema slavnoj glumici. Bekolova je bila nominovana za Oskara samo jednom i to u kategoriji za najbolju žensku sporednu ulogu za film Barbre Strejsend „The Mirror has Two Faces“ snimljen 1996. godine.

Pored Lorin Bekol ista počasna nagrada je uručena i reditelju Rodžeru Kormanu, direktoru fotografije Gordonu Vilisu i producentu Džonu Keliju, javili su američki mediji.

Izvor: S media

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *