Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NOVO TUMAČENJE BETOVENOVIH SONATA

NASTUP AUSTRALIJSKOG PIJANISTE MAJKLA LESLIJA U „GVARNERIJUSU“

BEOGRAD – Australijski pijanista Majkl Lesli nastupio je u Centru lepe umetnosti „Gvarnerijus“ Jovana Kolundžije u Beogradu, najavili su organizatori.

Majkl Lesli, koji je profesor klavira na Konzervatorijumu u Minhenu, na koncertu je izveo Betovenove sonate i beogradskoj publici otkrio potpuno novo tumačenje i interpretaciju jedne od najpoznatijih klavirskih kompozicija svih vremena „Hammerklavier sonate“, koju je izveo u ključu DNK šifre.

„Lesli je rasvetlo unutrašnje procese dela i dao novo gledanje na upoznavanje finalne fuge, koja predstavlja najveću misteriju u čitavoj klavirskoj literaturi“.

Majkl Lesli boravi u Beogradu kao učesnik međunarodne konferencije „Evolucija i budućnost“, koja se održava od 14. do 18. oktobra, povodom obeležavanja godine naučnika Čarlsa Darvina.

Lesli je za vreme studija na Konzervatorijumu u Sidneju nekoliko puta nastupao kao solista sa vodećim australijskim orkestrima, a kao student je osvojio prvu nagradu na takmičenju u Nemačkoj i treću nagradu na međunarodnom takmičenju Bavarskog radija. NJegov repertoar uključuje dela od Vilijama, Birda do Lutoslavskog, Bahove Goldberg varijacije i Umetnost fuge i kompletan opus Arnolda Senberga.
Imao je brojne turneje po zemljama Evrope i Afrike, kao i u rodnoj Australiji, gde ga smatraju jednim od najboljih muzičara svih vremena. Ulaz na koncert pijaniste Majkla Leslija u Guarneriusu bio jej slobodan.

Izvor: Glas javnosti / Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *