Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

60. FRANKFURTSKI SAJAM: INCIDENT NA ŠTANDU KURDA UMALO ZASJENIO GORBAČOVA


Ružne scene umesto promicanja tolerancije

Baš u vrijeme dok je istarski pjesnik Daniel Načinović na hrvatskom štandu započinjao svoj glazbeno-poetski performans, na obližnjem štandu Kurda iz Iraka došlo je do velike vike i gužve. Jedna je osoba rastrgala geografsku kartu na kojoj je prikazan cijeli Kurdistan.

Nakon trganja karte, koje se dogodilo u trenutku kad je na štandu bilo izaslanstvo Talabanijeve stranke iz iračkog Kurdistana, došlo je do sveopćeg naguravanja i polusatnog vikanja i nadvikavanja.

Fašistički provokator

Provokator, fašistički provokator, orilo se paviljonom u kojem se u VIP salonu malo prije incidenta odmarao i bivši sovjetski vođa Mihail Gorbačov. Tučnjava s većim posljedicama je izbjegnuta, ali ružne scene koje bi čovjek očekivao na utakmicama ili uličnim neredima bacile su ružno svjetlo na sajam koji bi trebao promicati toleranciju različitih kultura.

Irački Kurdi brojnim su TV ekipama i novinarima koji su se, tko zna kako, u sekundi stvorili na licu mjesta rekli su da Kurdi samo žele dijalog sa svim stranama, pa i s Turskom koja je počasni gost sajma u Frankfurtu, te da im nije nikakva namjera provocirati.

Na štand je potom postavljena nova karta, policija je uzela izjave, iako su se neki akteri za Frankfurt vrlo neuobičajenog incidenta brzo povukli iz paviljona 5 u kojem se već godinama nalazi i hrvatski štand. Pravu pomamu interesa izazvao je i već spomenuti Gorbačov koji je u Frankfurt došao na nekoliko sati, i to promovirati prvi dio svojih sabranih djela na ruskom jeziku.

Puno knjiga Gorbačova

Veliku biblioteku od dvadesetak knjiga sa svim Gorbačovljevim govorima, intervjuima, člancima iz njegova bogatog političkog života objavljuje moskovski nakladnik Ves mir koji se reklamira kao nakladnik s misijom, ma što to značilo.

Objavu knjiga podupire i Fondacija Gorbačov, a Rusi se nadaju da će interes za knjige pokazati i strani 
nakladnici, pogotovo stoga što se Gorbačov, čini se, 
odlučio politički aktivirati.

– Ljudi su mi rekli da objavim knjige kako bi iz prve ruke saznali kako je to nestao komunistički sistem. Također su mi sugerirali da objavim sve, a ne samo selekciju svojih tekstova i dokumenata, pa će knjiga biti jako puno, što je posao za više godina – rekao je dobro raspoloženi i vitalni bivši sovjetski vođa i dobitnik Nobelove nagrade za mir, koji se u Frankfurtu osobito prisjećao susreta s americkim predsjednikom Reaganom.

Izvor: Vecernji hr Denis Derk (tekst i foto)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *