Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PRVI SMS ROMAN NA SVETU

Izdavačka kuća „Mono i Manjana“ odabrala je svečanu salu Ministarstva za dijasporu da predstavi roman „Roaming“ Gordane Vlajić pisan pod pseudonimom „Anna Dassiaglo“ koji je, prema internet istraživanjima, prvi roman na svetu u celini pisan u dijaloškoj formi SMS poruka.

Kako je objasnila PR izdavača Jelena Mojović brojnom auditorijumu, pravo mesto da se govori o ovoj knjizi je institucija koja povezuje Srbe u rasejanju jer su to ličnosti u romanu i poruke „lete“ s kraja na kraj sveta.

Osnova ovog, formalno posmatrano, eksperimentalnog dela, kada je reč o njegovoj formi, je ljubavna drama sa neočekivanim gotovo trilerskim obrtima a bazirana je na istinitim događajima.

Kako je objasnila autorka, na ideju da napiše roman došla je pre tri godine čitajući vest da je u Dohi (Katar) održana trka kamila sa robotima umesto džokeja.

Lapidarna forma SMS poruka dala je romanu „ubrzanje“ na koje je navikla mlada generacija a autorka je dobila šansu da pokaže da nas ne otuđuje tehnologija jer komunikacija zavisi od onih koji komuniciraju a ne od sredstava komunikacije.

Izdavač je osmislio i veoma efektnu formu da bi predstavio novu knjigu pretvorivši dijaloge između junaka u kamernu predstavu u kojoj se slajdovima i zvučnim efektima dočarava mesto u kome se nalazi onaj lik koji šalje SMS poruku čiji tekst izgovaraju glumci.

Vlajićeva je već afirmisana spisateljica za decu (majka je njih četvoro), diplomirala je na Fakultetu političkih nauka i specijalizirala je odnose sa javnošću.

Član je Mense, ali se ipak konsultovala sa stručnjakcima za robotiku sa Instituta „Mihajlo Pupin“ i švajcarskom kompanijom koja je konstruisala robote-džokeje.

Izvor: B 92 / Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *