Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

BOLTOV 41 KORAK DO ISTORIJE

Sprinter s Jamajke trčao fantastičnih 9,58 sekundi na 100 metara

Koliko brzo može da trči čovek? Mi bismo rekli „brzo“, a onda dođe Usein Bolt i to pomeri na „mnogo brzo“. Mi to prihvatimo i uvedemo standard „mnogo brzo“, a onda opet dođe Usein Bolt i to pomeri na „neviđeno brzo“… Pa dokle više?

Kao da smo juče gledali sprintera s Jamajke na OI u Pekingu, kad je na 100 metara trčao u vremenu novog svetskog rekorda – 9,69 sekundi – da bi sada, na Svetskom prvenstvu u Berlinu, pokazao da je u Kini, u stvari, bio spor jer je u Nemačkoj trčao fantastičnih 9,58 sekundi! I opet se, kao na OI, pri kraju trke osvrtao levo i desno, stavivši nam do znanja da bi 100 metara mogao da pretrči još brže!

Sada je sve i prebrojano – za pobedu u Berlinu, Boltu je bio potreban 41 korak, kako su stručnjaci već izračunali, pola koraka manje nego u Pekingu. U proseku, Useinov korak je bio dug oko 2,44 metra… Doduše, kako na startu, tokom trke i u finišu dužina koraka nije ista, izmereno je da je pri postavljanju svetskog rekorda pre dva dana Jamajčaninov korak posle 60 metara dostigao dužinu od 2,85 metara!
Šta je na sve to rekao Bolt, koji će za tri dana da napuni tek 23 godine?

– Znao sam da ako istrčim savršenu trku, bez greške i onako kako ja to mogu, neće biti problema. Ponosan sam na sebe što sam prvi čovek u istoriji koji je trčao ovako brzo, ali ja nikad ne trčim da bih obarao rekorde. Ja samo izađem na stazu da bih pobedio. Novi cilj je 9,5 sekundi, a jeste, pominjao sam i 9,4… Pa nikad se ne zna. Ja ću nastaviti da radim žestoko i videćemo gde će me to dovesti – rekao je Usein Bolt, naj, naj, najbrži čovek na svetu.

Usein bi odvalio puža, ali bi ga pojeo gepard

Jamajčanin Usein Bolt je već postao živa legenda, ali i kao najbrži čovek na planeti, ne može previše da prkosi prirodi. O tome koliko su ljudi ranjivi možda najbolje svedoči tabela koja je pred vama – ne računajući automobile i avione, već samo žive organizme – jasno je da je čovek mnogo brži od puža sporaća, ali kad u obzir dođu malo krvoločnije životinje, ne bismo se dobro proveli. Bolt bi, naravno, kao i većina nas, lako izašao na kraj s pužem, ali čak ni on ne bi pobegao najbržoj kopnenoj životinji gepardu, pa ni nešto sporijem lavu…

Puž 0,004 km/h
Bolt 37,6 km/h
Lav 90 km/h
Gepard 112 km/h
„SSC ultimat aero“ 411,2 km/h
Lovac F16 2.414 km/h

Izvor: Alo V. J.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *