Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KINEZI SPREMNI ZA ZATVARANJE

Do kraja Olimpijskih igara u Pekingu ostalo je nešto manje od nedelju dana, a domaćini su već spremni da završnom ceremonijom 24. avgusta ponovo zadive svet, kao što su to učinili na otvaranju Igara. Ceremonija zatvaranja održaće se, kao i otvaranje, na Nacionalnom stadionu, poznatijem pod imenom Ptičje gnezdo. Pre početka ceremonije na istom stadionu završiće se i maraton u muškoj konkurenciji, tako da će organizatori imati samo osam sati za pripreme.

Na kraju ceremonije organizatori narednih Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine izvešće osmominutni plesni nastup, piše kineska agencija Sinhua.

Kineski organizatori navode da su probe ceremonije zatvaranja održane na manjim stadionima u Kini, ali nisu želeli da iznose detalje. Sadržaj programa za sada se i dalje čuva kao tajna.

Kineske novine ipak navode da u nedelju neće biti globusa i drugih elemenata iz programa otvaranja Olimpijade, već da će se završna ceremonija razlikovati.

Očekuje se da će se u jednoj tački programa pojaviti 350 majstora kungfua, kao i 60 muzičara koji će svirati kineski tradicionalni instrument erhu, koja je slična violini.

Direktor programa Džang Jimou, koji je bio zadužen i za ceremoniju otvaranja, ranije je izjavio da će vrhunac programa biti trenutak kada se olimpijski plamen bude postepeno gasio.

„Mi smo posvećeni tome da napravimo dobru atmosferu na ceremoniji zatvaranja. Glavna poruka biće da poželimo doviđenja, ali uz obećanje da ćemo se ponovo videti za četiri godine“, izjavio je Džang koji je i proslavljeni kineski filmski režiser.

Ono čega se organizatori najviše plaše na završnoj ceremoniji je kiša. Meteorolozi su najavili da postoji mogućnost da dođe do padavina 24. avgusta.

Zbog toga će možda morati da bude skraćen jedan deo programa ili prilagođen uslovima, ali organizatori obećavaju da kiša sigurno neće pokvariti šou.

Izvor: B 92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *