Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ZABRANJENI DRAGULJ

„Uopšte nisam očekivala da će moja knjiga izazvati ovakvu polemiku“, kaže ekskluzivno za „Politiku“ Šeri Džons, autorka romana o proroku Muhamedu

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji zahteva od direktora izdavačke kuće „BeoBuk“ Aleksandra Jasića da dostavi sve neprodate primerke romana „Dragulj Medine“ američke spisateljice Šeri Džons, koji je tokom vikenda povučen iz knjižara u Srbiji.

– Izvinjenje izdavača je previše blago, a posledice objavljivanja sporne knjige ne mogu tek tako da nestanu, izjavio je agenciji Tanjug glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić.

Jasić je odgovorio da u ovoj zemlji postoje pravni propisi o tome ko ima pravo da zabrani prodaju nekog dela.

– Nalog da povlačim knjigu iz prodaje bio je znak moje dobre volje, jer sam prilikom promocije obećao da ću je, zbog pažnje koju je ta knjiga izazvala u SAD, povući iz prodaje ukoliko bude bilo kakvih negativnih posledica zbog njenog objavljivanja. To sam upravo i učinio – kaže Aleksandar Jasić.

Kako smo juče pisali, sporna knjiga govori o odnosu proroka Muhameda i Ajše, jedne od njegovih žena. Mešihat Islamske zajednice Srbije oštro je osudio objavljivanje tog romana, te se Aleksandar Jasić javno izvinio svima koji su se našli povređeni i dao nalog da se povuku svi primerci iz knjižara u Srbiji.

U SAD „Dragulj Medine“ nije ni objavljen jer je izdavačka kuća „Rendom Haus“, sa kojom je Džonsova imala ugovor, procenila da bi knjiga mogla da uvredi muslimane i ugrozi bezbednost svih koji su uključeni u distribuciju i prodaju romana. Mnogi posetioci američkih foruma koji se bave odlukom ove izdavačke kuće, pak, smatraju da je Šeri Džons namerno odabrala „škakljivu“ temu kako bi privukla pažnju na sebe i svoj roman. Stoga joj predviđaju ogromno bogatstvo zahvaljujući publicitetu koje je delo steklo.

U izjavi za „Politiku“, datoj pre nego što je njena knjiga povučena iz knjižara u Srbiji, spisateljica Šeri Džons je rekla da uopšte nije očekivala da će „Dragulj Medine“ izazvati ovakvu polemiku.

Autorka je navela da može da razume strah koji je nastao posle terorističkih napada 2001. godine, ali ipak smatra da su čelnici „Rendom Hausa“ prenaglili sa svojom odlukom.

– Ja shvatam da su neki muslimani nasilni, ali nasilni ljudi postoje u svakom segmentu života. Umereni muslimani u SAD su mi govorili da su umorni od toga što je njihova religija predstavljena kroz radikalne grupe. Oni se zalažu za slobodu govora kako bi se odbacio mit o nasilnim muslimanima i islamu kao terorističkoj religiji -dodaje Džonsova.

U odbranu autorke stao je i pisac Salman Ruždi koji je oštro kritikovao „Rendom Haus“, sa kojom i sam sarađuje.

– To je cenzura iz straha i predstavlja zaista veoma loš presedan – rekao je pisac agenciji Asošijeted pres. Ruždi je, da podsetimo, bio optužen za nanošenje uvrede islamu svojim delom „Satanski stihovi“ zbog čega je 1989. godine i osuđen na smrt dekretom iranskog verskog vođe imama Homeinija.

Međutim, potpredsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i beogradsko-novosadski muftija Rešad ef. Plojović za naš list kaže da je „Dragulj Medine“ napisan tako da vređa osećaje muslimana, a ne da uspostavlja mostove, kao što autorka izjavljuje.

– Mi ne osporavamo njeno pravo na slobodno izražavanje. Međutim, suština je da knjiga nije verodostojna, te ne može da promoviše ideje islama. Pravu istinu neke religije mogu autentično preneti samo pripadnici te konfesije. Tako je i sa našom verom. To ne mogu činiti takozvani poznavaoci islama – kategoričan je muftija.

„Dragulj Medine“ bi, prema saznanjima Šeri Džons, trebalo uskoro da izađe i u Španiji, Italiji, Mađarskoj i Makedoniji. Američka spisateljica je već napisala i nastavak u kojem se prati život Ajše nakon Muhamedove smrti. Ovaj roman je bio predviđen prvobitnim ugovorom sa „Rendom Hausom“. Džonsova kaže da je trenutno u pregovorima sa drugim američkim izdavačima koji su zainteresovani za objavljivanje njenogdela.

————————————————————————–

Šeri Džons za „Politiku“: Knjigu sam pisala iz ljubavi

– Ovu sam knjigu napisala iz ljubavi, ne zbog novca. Nakon terorističkih napada 2001. godine, saznala sam da se u nekim bliskoistočnim zemljama žene ugnjetavaju u ime islama. Pošto sam feministkinja, želela sam da naučim više o tome. Čitajući o islamu, saznala sam za Ajšu, Muhamedovu najmlađu i omiljenu ženu. Oduševila me njena domišljatost, mudrost, hrabrost i odlučnost. Meni je ona postala uzor i jednostavno sam htela da ispričam njenu priču svima koji nisu znali za nju – ekskluzivno za „Politiku“ kaže Šeri Džons.

Izvor: Politika Senka Korać

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *