Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„SEOBA MOJE DUŠE“ U ISTORIJSKOM MUZEJU SRBIJE

Izložba slika Olje Ivanjicki pod nazivom „Seoba moje duše“ otvorena u Istorijskom muzeju Srbije. Postavka je koncipirana kao podsećanje na njene radove koji se čuvaju u Muzeju. Izložba traje do kraja avgusta.

Izložba slika i skulptura nedavno preminule velike srpske slikarke Olje Ivanjicki, pod nazivom „Seoba moje duše“, otvorena je u Istorijskom muzeju Srbije, saopštila je direktorka Muzeja Ana Stolić.

Stolićeva je objasnila da postavku većim delom čine kompozicije sa istorijskom tematikom iz zbirke Istorijskog muzeja Srbije i Salona „Mediale“ koji je u okviru Istorijskog muzeja, kao i skulpture koje je Ivanjicki poklonila muzeju, njeni lični predmeti iz Fonda Olge Olje Ivanjicki.

Izložba je koncipirana kao podsećanje na njene umetničke radove, koji se čuvaju u Muzeju, a čini je ukupno 14 eksponata među kojima su i dve velike slike sa temom iz Prvog srpskog ustanka, koje je Istorijski muzej pre dvadesetak godina otkupio od autorke, kao i čuvena „Tajna večera“.

Stolićeva je podsetila da je Ivanjicki kao počasni umetnički direktor Galerije salona „Mediale“ ukazala poverenje Istorijskom muzeju Srbije svojim prilozima i poklonima, ali i ličnim zalaganjem da se reši dugotrajan problem smeštaja tog muzeja.

„Upravo zahvaljujući njoj, namera muzeja da prezentuje javnosti i razvoj srpskog slikarstva u hronološkom kontinuitetu, ostvarena je, i zaživela je upravo nabavkom dela umetničke grupe Mediala“, dodala je Stolićeva.

„Ivanjicki je svojim životnim stavom, odevanjem, vizijama budućnosti, umetničkim temama, išla ispred svog vremena, ali je umela i da se prilagodi vremenu u kome je živela, prenoseći svoj dar u umetnička dela namenjena svima nama“, istakla je direktorka Muzeja.

Autorka svojevrsnog omaža našoj velikoj umetnici je kustos Tijana Jovanović Češka, a organizatori su Istorijski muzej i Fond Olge Olje Ivanjicki.

Izložba će trajati do kraja avgusta, a posetiocima je, pored same izložbe, omogućeno i da pogledaju film „Prepoznavanje“ o životu Olje Ivanjicki, kao i druge materijale i emisije o istaknutoj umetnici.

Izvor: RTS


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *