Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

FESTIVAL KRATKE PRIČE U KIKINDI I BEOGRADU

Šesti međunarodni festival kratkih priča „Kikinda short“ biće održan od 28. juna do 3. jula u Kikindi i Beogradu, najavljeno je večeras u Ustanovi kulture „Parabrod“ na promociji zbornika priča sa petog izdanja festivala.

Glavni urednik festivala Srđan Srdić, književnica Mirjana Đurđević, kritičari Jasmina Vrbavac i Vladimir Arsenić, te Željko Bodrožić, glavni i odgovorni urednik „Kikindskih“, govorili su o značaju ove manifestacije i internacionalnoj dimenziji koju je festival dostigao.

– Ove godine u Beogradu pisci će čitati svoje priče u „Muzičkom paviljonu“ i mi se iskreno nadamo da ćemo uspeti da prenesemo atmosferu koja vlada u Kikindi tokom prva dva dana festivala, i da ćemo privući što brojniju beogradsku publiku – istakao je Srdić.

Specifičnost festivala je u tome što podstiče druženje pisaca i publike, pisci razmenjuju ideje i ostvaruju kontakte, a na raznim radionicama koje su održane upoznati su i sa teškoćama sa kojima se susreću mladi pisci.

– Ovaj festival je baš zato moj ljubimac, jer domaćinska atmosfera koja vlada na njemu teško se sreće na drugim događajima slične vrste, a i za veliku pohvalu je što afirmiše pisce kartkih priča, s obzirom da je to forma koja u Srbiji nije baš popularna, rekla je Jasmina Vrbovac, autorka emisije „Vavilon“ na RTS.

Na festivalu će se ove godine predstaviti 27 pisaca iz dvadesetak zemalja sveta, a osnivači festivala sa ponosom ističu da se proteklih godina pokazalo da su neki učesnici ubrzo postali međunarodne zvezde, osvajajući značajne književne nagrade, što samo potvrđuje kvalitet kikindskog festivala.

Izvor: Blic Online J. O.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *