Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ARHEOLOZI VERUJU DA SU PRONAŠLI KOST ALFREDA VELIKOG

Tim arheologa izjavio je danas da veruje da je pronašao deo posmrtnih ostataka engleskog vladara iz devetog veka, kralja Alfreda Velikog, jedne od najpoznatijih i najeminentnijih figura engleske istorije.
Statua kralja Alfreda Velikog u Vinčesteru

Kako prenosi Rojters, analize su pokazale da je karlična kost, otkrivena u neobeleženom grobu u jednoj crkvi u jugozapadnom engleskom gradu Vinčester, najverovatnije pripadala Alfredu – jedinom engleskom kralju sa nazivom „Veliki“, ili njegovom sinu kralju Edvardu starijem.

Alfred Veliki je bio kralj Veseksa, koji je obuhvatao veći deo južne Engleske, od 871. do 899. godine. Ostao je zapamćen po vojnim pobedama nad Vikinzima koji su vladali severom zemlje.

Kosti su ekshumirane još pre 15-ak godina, ali tada nisu analizirane. Čuvane su u kutiji u Muzeju Vinčestera sve dok crkva nije nedavno dala arheolozima dozvolu da obave neophodne testove.

Alfred Veliki je britanskim đacima poznat kroz priču o kralju koji je, obuzet brigama oko kraljevstva nakon bitke, ostavio da izgori kolač na koji je trebalo da pazi dok se krio u kući jedne seljanke. Ne znajući ko je on, žena ga je dobro izgrdila zbog lenjosti.

Posle njegove smrti, njegovo telo je nekoliko puta premeštano, da bi konačno bilo pokopano u opatiji Hajd koja je srušena u 16. veku. Istraživači veruju da su Alfredovi posmrtni ostaci na kraju završili u neobeleženom grobu u Crkvi svetog Vartolomeja koja je kasnije podignuta na ruševinama opatije.

Ovo je drugi engleski suveren čije je telo pronađeno u razmaku od nekoliko meseci.

U februaru 2012, tim arheologa pronašao je skelet Ričarda Trećeg, poslednjeg engleskog kralja koji je poginuo u bici 1485, ispod jednog parkinga u Lesteru, u centralnoj Engleskoj.

Izvor: BlicOnline/Tanjug Foto: Wikipedia

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *