Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PAKO DE LUSIJA NA „GITAR ARTU“

Virtuozni španski gitarista Pako de Lusija nastupiće 12. februara u Sava centru na 11. Guitar Art festivalu.

Smatran za jednog najvećih flamenko umetnika svih vremena, Pako de Lusija će iz Beograda i zvanično otvoriti svoju novu svetsku turneju. De Lucia je dvogodišnju koncertnu pauzu iskoristio za rad na novom albumu koji se očekuje još od 2004. godine.

Priznat kao jedan od najvećih evropskih umetnika današnjice, Pako de Lusija se smatra za najuniverzalnijeg flamenko autora i jednog od najboljih gitarista svih vremena. Svoje tradicionalno umeće sviranja andaluzijske muzike, De Lusija je decenijama širio na fuzije sa džezom i širom svetskom tradicijom, učinivši da flamenko danas bude planetarno voljen muzički izraz, pa i više od same muzike.

Svedočanstvo toj poluvekovnoj misiji danas predstavlja njegovih 27 albuma, kako studijskih, tako i onih verovatno popularnijih – koncertnih bravura.

Fransisko Sančez Gomez, kako je puno ime španskog gitariste i kompozitora, rođen je 1947. godine u Alhesirasu, primorskom gradu u španskoj južnoj pokrajini Andaluzuji. Umetničko ime, kako je to karakteristično za andaluzijske muzičare, uzeo je po imenu svoje majke Lusije.

Umetnikov otac, takođe flamenko gitarista, razvio je Pakovu ljubav prema gitari još od njegove šeste godine, da bi već u dvanaestoj osvojio svoju prvu veliku nagradu na flamenko takmičenju.

Sa nepunih 18 godina objavljuje svoj prvi album sa gitaristom Rikardom Modregom „Dos Guitarras Flamencas“, a ubrzo i još dva do 1968. godine kada počinje antologijska saradnja sa po mnogima najvećim flamenko pevačem Kamaronom.

Devet zajedničkih albuma i osavremenjivanje flamenko izraza sa korišćenjem električnog basa i perkusija uz hrabre izlete u džez partiture učinili su da se ovaj tandem smatra osnivačima pokreta „Nuevo Flamenco“ koji je ubrzo napustio vrlo hermetične granice Frankove Španije.

Kako je Franko napuštao Španiju (i obrnuto), tako je Pako objavio svoje prvo planetarno popularno remek delo „Entre dos Aguas“ koje je držalo prvo mesto u Španiji punih 20 nedelja, da bi ubrzo potom održao i gotovo mitologijski koncert u Kraljevskom pozorištu u Madridu.

Ubrzo zatim izlazi album prekretnice „Almoraima“ (1976) na kojem Pako predstavlja flamenko u dubokoj vezi sa brazilskom rumbom što ovom žanru daje dotad nečuvenu atraktivnost.

Međunarodno interesovanje za španskog velikana se iz Evrope prenosi i preko Atlantika sa bestseler-albumom „Friday Night In San Francisco“ na kojem Pako svira sa Džonom Meklaflinom i Al di Meolom. Ovaj album se od 1981. godine prodao u preko šest miliona primeraka

Iste godine Pako okuplja grupu u kojoj su i njegova braća Pepe i Ramon, a pored perkusija uvodi i duvačke instrumente, pre svega flautu i saksofon, dok se plesači sve češće pojavljuju na njihovim impresivnim koncertima. Paralelno sa izdanjima Pakovog seksteta, objavljena su još dva uspešna albuma sa Al di Meolom i Džonom Meklaflinom, kao i album sa džez velikanom Čik Korijom.

Izvor: B 92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *