Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„PROSVETA“ KORAČA KA STAROJ SLAVI

Po broju objavljenih knjiga „Prosveta“ je ponovo u vrhu srpskog izdavaštva, jer je za proteklih godinu dana, otkako je obnovljena izdavačka delatnost, objavljeno čak 100 novih knjiga.

Direktor „Prosvete“ ugledni novinar i publicista Jovan Janjić podseća da je „nekad najveća izdavačka kuća na Balkanu, obustavila štampanje novih knjiga posle neuspele privatizacije, a sada se vratila svojoj tradiciji da objavljuje vredna dela različitih žanrova, ali ne samo dela iz oblasti književnosti, nego i iz nauke“.

U ovogodišnjoj produkciji, prema njegovim rečima, od naučno-teorijskih dela, tu je izuzetno tražena knjiga prof. dr Radmile Milentijević, prva naučna studija o Milevi Marić Ajnštajn, o njenom složenom životnom odnosu sa Albertom Ajnštajnom.

Tu su dve knjige Željka Simića na temu postmodernizma: „Manifest Žižek“ i „Uliks i post-postmoderna“, potom studije „Kultura pamćenja“ Jana Asmana, „Teškoće u zasnivanju estetike“ Mirka Zurovca, „Demokratija i bombardovanje“ Zorana Avramovića, „Regionalistička dekonstrukcija Srbije“ akademika Časlava Ocića…

Među romanima su „Mitrova Amerika“ Petra Sarića, „Radivoje govori“ Milenka Pajića, „Sarajevo“ Muharema Durića, „Gozba velikog kneza“ Dušice Milanović Marike, „Šaka soli“ Rade Milčanović, „Velika majka“ Svetozara Jovaševića, „Foliranja“ Vesne Surčulije, „Štafelaj raspetog Ilije“ Slavice Stevanović, „Žakova pravila“ i „Žakova molitva“ Momira Vasiljevića…

Od stranih autora je kratki roman francuske autorke Paskal Roz „Letnje pismo (Tolstoju)“.

Knjige priča u „Prosveti“ objavili su Miomir Petrović, Milisav Milenković, Dragutin Minić Karlo, Vlasta Šarkamenac, Zlata Živadinović…

Od knjiga poezije posebnu pažnju skreće edicija „Eksperanto“, u kojoj je više dvojezičnih knjiga (na srpskom jeziku i na još nekom svetskom jeziku).

U biblioteci „Svetačnik“ su knjiga sadašnjeg episkopa niškog Jovana (Purića) „Na ostroškim stazama“, zatim „Krst i Kremlj“ Tomasa Bremera i „Mali pravoslavni pojmovnik“ Tomislava Gavrića i Miloša Jankovića…

Ljubitelji argentinskog plesa, za ovogodišnji sajam, od ovog izdavača dobili su knjigu „Tango i njegov smisao“ Engleskinje Kristin Deniston.

Janjić očekuje da će pažnju čitalaca privući i „Beogradski portreti“ Muharema Durića.

„Prosveta“ je nastavila da objavljuje i sabrana ili izabrana dela značajnih autora. Ove godine to su dela Radoslava Bratića u devet knjiga (u saradnji sa „Filipom Višnjićem“) i sabrane pesme Slobodana Rakitića u deset knjiga (u saradnji sa „Raškom školom“).

Izvor: B92/Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *