Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

GODIŠNJICA VUDSTOKA OTKAZANA ZBOG KRIZE

Zbog krize i nedostatka novca otkazano obeležavanje godišnjice festivala Vudstok, koji je pre 40 godina, na jednoj farmi, u američkoj državi Njujork, okupio najsjajnije muzičke zvezde tog vremena.

Na jednoj farmi, u američkoj državi Njujork, pre 40 godina počeo je muzički festival Vudstok, koji je okupio najsjajnije muzičke zvezde tog vremena.

Trodnevni muzički praznik, kome je prisustvovalo 600 hiljada ljudi, bio je i pozornica, sa koje se mlada generacija pobunila protiv rata i društvenih normi. Zbog krize i nedostatka novca otkazano je najavljeno obeležavanje godišnjice festivala.

Avgusta 1969. 70 kilometara od američkog grada Vudstok odjeknula je muzika Santane, Dženis Džoplin, Džoa Kokera, Hendriksa.

Kišoviti vikend, tokom kojeg je bilo više od 30 muzičkih nastupa, nije bio samo jedna od prekretnica u istoriji rokenrola.

Održan u atmosferi rata u Vijetnamu, borbe za građanska prava crnaca i seksualne revolucije, Vudstok je bio bunt i antiratna poruka mladih, utemeljivši vezu između roka i politike. To je njegovo najveće zaveštanje.

Vudstok je svetu predstavio novu generaciju Amerikanaca. Bez obzira na to da li je označio početak kraja jedne epohe ili bio samo iluzija dece cveća, dao je odlučujući pečat pop kulturi.

Karlos Sanatana rekao je da je da su to bila najneveroatnija vrata kroz koja su prošli, a muzički hroničari često ga nazivaju „majkom svih kasnijih rok i pop festivala“.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *