Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

IVANU RASTEGORCU DODELJENA NAGRADA „VASKO POPA“

Ivan Rastegorac, savremeni srpski pesnik, filmski kritičar i urednik „Književnih novina“, dobitnik je književne nagrade „Vasko Popa“ za zbirku pesama „Glava“, u izdanju Izdavačkog društva „Istočnik Beograd“.

Laureat se zbog lošeg zdravstvenog stanja juče nije pojavio na šesnaestoj dodeli ugledne književne nagrade, čiji je pokrovitelj Fondacija „Hemofarm“. Žiri za dodelu nagrade „Vasko Popa“ u sastavu Slobodan Zubanović, Bogdan Popović i predsednik Radomir Putnik jednoglasno su doneli odluku da je najbolja knjiga pesama napisana na srpskom jeziku u 2009. godini upravo zbirka „Glava“ Ivana Rastegorca.

Ivan Rastegorac je jedan od najmarkantnijih predstavnika pesničkog naraštaja koji je na književnu scenu ušao polovinom šezdesetih godina prošlog veka. Pripada naraštaju za koji se kaže da je, zahvaljujući svojim neoavangardnim opredeljenjima, tadašnjoj srpskoj poeziji obezbedio infuziju sveže krvi. Njegove pesme su slobodni stihovi koje neadekvatno često zovemo pesme u prozi – stoji u obrazloženju žirija povodom dodele nagrade „Vasko Popa“.

Izvor: Blic Online A. N.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *