Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KRAJEM MAJA FESTIVAL POEZIJE MLADIH U VRBASU

BEOGRAD – Tradicionalna poetska manifestacija u Vrbasu koja okuplja mlade pesnike do 27 godina, 42. festival poezije mladih biće održan od 27. do 29. maja.

Prema rečima pisca Branislava Zubovića, sekretara festivala na konkurs je stiglo 104 rukopisa iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i Makedonije.

U širi izbor ušlo je 45 rukopisa, a žiri u sastavu dr Zoran Đerić, predsednik, Đorđo Sladoje i Nebojša Devetak odlučio je da deset mladih pesnika koji su svoje radove poslali pod šifrom, uđu u finale festivala.

– Pravo učešća na našem festivalu, nastavljaču tradicije nekadašnjeg Jugoslovenskog festivala poezije mladih koji je bio najvažnija pesnička manifestacija u regionu, kao i tada imaju pesnici do navršenih 27 godina starosti sa ciklusom od 10 neobjavljenih pesama na srpskom jeziku i jezicima nacionalnih zajednica (sa prevodom na srpski jezik) kazao je on.

Pisac Goran Labudović Šarlo istakao je da će zbog ekonomske krize festival trajati samo tri dana, ali da će se truditi uz pomoć lokalne samouprave da ga produže do kraja godine, kulturnim programima koje je grad koji voli poeziju zaslužio.

– Imamo poznatih deset finalista koji će se na završnoj festivalskoj večeri 29. maja u bioskopu „Jugoslavija“ takmičiti za prvu nagradu, štampanje knjige i drugu i treću koje su novčane nagrade, takođe biće dodeljena tradicionalna nagrada najmlađem pesniku, kazao je Labudović.

Kao i prethodnih godina festival poezije u Vrbasu okupiće i druge stvaraoce, slikare, muzičare, gostovaće Nikšićko pozorište sa predstavom „Đetići u parlamentu“ u režiji Slobodana Milatovića, mažoretkinje iz Herceg Novog, učenici Muzičke škole „Isidor Bajić“ iz Novog Sada.

Pored izložbe slika mladih slikara u selekciji Slavice Popović, promocija knjiga i časopisa na 42. festivalu poezije brojni ugledni pesnici gostovaće u vrbaskim školama.

Izvor: Glas javnosti

One Response

  1. Sjajno! Svi na rečima podržavaju mlade, a u stvarnosti retki su kao što su to čine u Vrbasu. Svaka im čast.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *