Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

IZLOŽBA PREDMETA INTERNIRANIH IZ DRUGOG SVETSKOG RATA

VAŠINGTONU vašingtonskoj galeriji Renvik izloženi su predmeti koje su Amerikanci japanskog porekla, internirani za vreme Drugog svetskog rata izradili u logorima u SAD.

Posle japanskog vazdušnog napada na američku luku Perl Harbor, predsednik Frenklin D. Ruzvelt potpisao je, „iz vojnih potreba“, dokument kojim se dozvoljava zatvaranje oko 120.000 muškaraca, žena i dece japanskog porekla.

Dve trećine tih ljudi rođeno je u SAD i imalo je američko državljanstvo. Ipak, tri i po godine su proveli u oko deset logora u pustinjskim i nepristupačnim delovima SAD, u državama Kalifornija, Arizona, Juta i Vajoming.

U galeriji Renvik Instituta Smitsonijan, izložba „Umetnost Gamana“ (gaman na japanskom znači „izdržati neizdrživo sa strpljenjem i dostojanstvom“) biće otvorena do januara 2011. godine.

Postavku čini oko 120 predmeta, među kojima ima slika, igračaka, nakita, muzičkih instrumenata i improvizovanog nameštaja od materijala pronađenog u krugu logora koje su izradili zatvorenici.

Američka vlada se tek 40 godina posle Drugog svetskog rata izvinila zbog „velike nepravde“ koju je nanela svojim državljanima japanskog porekla i isplatila odštetu porodicama.

Izvo:  Glas javnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *