Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NEFERTITI BILA TUTANKAMONOVA MAJKA?

Egipatskog faraona Tutankamona i dalje prate mnoge misterije, a između ostalog i ta ko je bila njegova majka.
Tutankamonova maska

Većina arheologa i egiptologa se slaže oko toga da je Tutankamon bio sin Eknatona odnosno Amenhotepa Četvrtog, ali još uvek nije najjasnije koja je od Eknatonovih supruga rodila njegovog naslednika.

Genetska istraživanja objavljena 2010. godine ukazala su na to da su Tutankamonovi roditelji bili brat i sestra, odnosno Eknaton i jedna njegova sestra koja mu je ujedno bila i supruga.

Međutim, istraživač Mark Gabold, direktor arheološke ekspedicije u Amarni, smatra da rezultati tih istraživanja ne znače da su njegovi roditelji morali biti rođeni brat i sestra, već rođaci čiji su prethodne generacije venčavale braću sa sestrama.

Ehnaton i Nefertiti sa decom

„Posledica toga je to da sličnost između DNK dvoje rođaka izgleda kao sličnost između DNK brata i sestre“, izjavio je Gabold za „Harvard Gazzete“.

On veruje da je Ehnatonova glavna žena odnosno Velika kraljevska supruga Neferiti rodila Tutankamona. Ona sa Ehnatonom ima šest poznatih ćerki, ali nije isključeno da su imali još dece.

„Verujem da je Tutankamon sin Ehnatona i Nefertiti i da su njih dvoje bili rođaci“, rekao je Gabold.

Bista kraljice Nefertiti

Sa njim se ne slaže Zahi Havas, bivši egipatski ministar za antikvitete, koji je bio na čelu istraživanja 2010. godine.
On je rekao da je Tutankamonova majka, kao i Ehnaton, bila dete Amenhotepa Trećeg i kraljice Tije i dodao da nema dokaza da je Nefertiti bila Ehnatonova rođaka.

Mark Gabold je direktor ekspedicije Univerziteta Pol Valeri u Monpeljeu koja radi na iskopavanjima u Amarni, gradu koji je izgradio Ehnaton, poznat i kao jeretički kralj.

Ehnaton, vladar 18. dinastije, u Egipat je uveo monoteizam i zabranio poštovanje svih bogova osim boga Atona. Nakon njegove smrti u Egiptu je vraćena politeistička religija.

Nasledio ga je Tutankamon, koji postao svetski poznat, nakon otkrivanja njegove skoro netaknute grobnice. Tutankamon je umro u 19. godini, nakon devet godina vladavine.

Bista Nefertiti ovekovečila je njenu lepotu i učinila je jednom od najpoznatijih žena drevnog sveta.

Izvor: BlicOnline I. Kešanski Foto: Reuters, Wikipedia, AP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *