Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PATRIJARH OTIŠAO U VEČNOST

Njegova svetost patrijarh Pavle umro je juče u prepodnevnim satima na VMA. U trenutku smrti bio je u dubokom snu i nije bio priključen ni na kakve aparate

BEOGRAD – Umro je patrijarh Pavle! Iako već dugo očekivana, ova tužna vest juče je sa primetnim šokom i bolom primljena među Srbima. Kako je saopšteno nešto pre podneva, Njegova svetost pravoslavni arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski gospodin Pavle umro je na Vojnomedicinskoj akademiji juče u 10.45 časova. Smrt ga je zatekla u snu, dok su pored njega bdela dva monaha, otac David i jedan mlađi monah iz Crne Gore.

Kako smo saznali na VMA, zdravstveno stanje patrijarha Pavla se poslednjih nedelja pogoršalo, ali on nije bio priključen ni na kakve aparate. I pored svih napora lekara VMA i pokušaja reanimacije, partijarh je preminuo tačno u 10.45 časova, dve godine nakon što je primljen na Vojnomedicinsku akademiju.

Kako je saopšteno iz ove ustanove, za sve vreme lečenja u VMA lekarski konzilijum, koji su činili najeminentniji stručnjaci VMA sa načelnikom na čelu, bio je u stalnom zasedanju i redovno pratio zdravstveno stanje Njegove svetosti. Zahvaljujući intenzivnim naporima lekara i primeni najsavremenijih mera dijagnostike i lečenja, do sada je uspešno prevladano više kritičnih faza. O zdravstvenom stanju patrijarha svakodnevno je izveštavan Sveti arhijerejski sinod SPC, čiji su članovi neprekidno bili uz postelju patrijarha Pavla.

Srpska pravoslavna crkva saopštila je da je Njegova svetost preminuo posle primanja Svete tajne pričešća. Vest o smrti patrijarha Pavla saopštio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je uplakan obavestio vernike da je saznao da se „upokojio patrijarh“. Na svečanosti polaganja kamena temeljca za novi hram, mitropolit je preneo da je otac Metodije pričestio patrijarha i da je Pavlovo „sveto hristoljubivo srce prestalo da kuca“.

Povodom smrti Njegove svetosti, Vlada Srbije je na jučerašnjoj sednici proglasila trodnevnu žalost u Srbiji. „Dani žalosti su 16, 17. i 18. novembar 2009″, navodi se u saopštenju Vladine Kancelarije za odnose s medijima.

Sa Saborne crkve i svih beogradskih hramova oglasila su se zvona povodom smrti patrijarha.

Telo blaženopočivšeg srpskog patrijarha juče u 14.45 časova preneto je u Patrijaršiju u Beogradu. Kovčeg s patrijarhovim posmrtnim ostacima dočekali su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa više crkvenih velikodostojnika i predsednik Srbije Boris Tadić. Pola časa kasnije patrijarhovo telo izloženo je u Sabornoj crkvi. Pomen patrijarhu Pavlu služili su članovi Svetog arhijerejskog sinoda (crkvena vlada) SPC.

Među Srbima širom otadžbine i dijaspore bolno je odjeknula vest o smrti patrijarha Pavla. Njegova svetost patrijarh Pavle bio je jedan od najomiljenijih i najpopularnijih ličnosti u našem narodu. Zbog svog skromnog monaškog života i pre svega njegove krotke i poučne reči, još davno za života stekao je epitet „sveca koji hoda“. Sada pred Srpskom pravoslavnom crkvom neće biti težak zadatak – izvesno je da će u najskorije vreme patrijarh Pavle i zvanično biti kanonizovan za sveca i pridodat rodoslovu svetih u SPC.

Prema Ustavu SPC, Sveti arhijerejski sinod objavljuje patrijarhovu smrt i proglašava patrijaraški tron upražnjenim, a zatim se određuje čuvar patrijaraškog trona – mjestobljustitelj.

Gotovo je izvesno da sahrana neće biti pre srede ili četvrtka, zbog očekivanog dolaska najviših zvaničnika pravoslavnih i drugih crkava i verskih zajednica iz sveta. U vreme zaključenja ovog izdanja Kurira još nije bilo zvanično saopšteno gde će patrijarh biti sahranjen.

NEZVANIČNO SAHRANA U MANASTIRU RAKOVICA?

Kako Kurir nezvanično saznaje, patrijarh Pavle najverovatnije će biti sahranjen u manastiru Rakovica u Beogradu. Prema tvrdnji neimenovanog izvora Kurira, to je poslednja volja samog patrijarha, koju je on navodno izrazio u svom testamentu. Naš izvor tvrdi da bi čin sahrane mogao biti obavljen u sredu ili, najkasnije, u četvrtak.

Izvor: Kurir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *