Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

OBJAVLJEN UŽI IZBOR ZA NAGRADU „MEŠA SELIMOVIĆ“

Međunarodni susreti Cum Grano Salis

Pet romana autora iz regiona svrstani su u uži izbor za ovogodišnju književnu nagradu „Meša Selimović“, koja će biti dodeljena 4. septembra u Tuzli

U užoj konkurenciji za ovu nagradu našli su se romani „Ljudi koji su sadili drveće“ Josipa Mlakića (BiH), „Treće poluvrijeme“ Emira Imamovića (BiH), „Zavičaj zaborav“ Ludviga Bauera (Hrvatska), „Adio, kauboju“ Olje Savičević-Ivančević (Hrvatska), „Hotel Zagorje“, Ivane Simčić-Bodrožić (Hrvatska).

Žiri u sastavu Ferida Duraković kao predsjednica te Miljenko Jergović, Andrej Nikolaidis, Vladimir Arsenić i Enver Kazaz, doneo je u petak odluku nakon pročitanih 16 romana, koliko su im uputili selektori književnih susreta.

Ova prestižna književna nagrada dodeljuje se za najbolji roman na štokavskom govornom području, u okviru Kulturno-književne manifestacije „Cumo grano salis“, koja se od 2002. godine održava u Tuzli, a ove godine trajat će od 1. do 4. septembra. Naziv pobedničke knjige biće objavljen 3. septembra u direktnom TV prenosu.

Dosadašnji dobitnici nagrade „Meša Selimović“, koja ima i novčanu vrijednost od 5.000 KM su: Marinko Koščec iz Hrvatske za roman „Netko drugi“ 2002. godine, Irfan Horozović iz BiH za roman „Shakespeare u Dar es Salaamu“ 2003. godine, Ivica Đikić iz Hrvatske za „Cirkus Columbia“ 2004. godine i Ognjen Spahić iz Crne Gore za „Hansenovu djecu“ 2005. godine.

Mastionicu i pero i novčanu nagradu dobili su i: Sanja Domazet iz Srbije za roman „Ko plače“ 2006. godine, Miljenko Jergović iz BiH za „Rutu Tannenbaum“ 2007. godine, Mirko Kovač iz Hrvatske za „Grad u zrcalu“ 2008. godine, Bekim Sejranović iz Hrvatske za roman „Nigdje, niotkuda“ 2009. godine i Mirjana Đurđević iz Srbije za roman „Kaja, Beograd i dobri Amerikanac“ 2010. godine.

Izvor: e-novine.com Photo: Stock

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *