Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

VATRENI POČETAK NA GRADSKOM TRGU

Internacionalni džez festival Nišvil

Svetski ritam u Nišu: Bili Kobam
Na Letnjoj pozornici niške Tvrđave, drugo veče 25. internacionalnog festivala Nišvil, rezervisano je za nastupe Sun Kim kvarteta (Japan), Teodosi Spasova & Tarhane (Bugarska, Srbija, Turska, Holandija), Brend nju hevisa (Engleska) i Plana & DJ Fanki Džankija (Niš). U vreme nastanka ovog teksta nije posve izvesno da je sinoć, doista, tako i bilo, pošto je već prve festivalske večeri bilo izmena u programu, priređenih nam u poslednjem trenutku, naravno. Ali zar džez, i sve što ide uz njega, i nije čista sloboda i improvizacija?

Od Egipta do Amerike

Večeras, na trećoj večeri festivala, trebalo bi da nastupe hedlajneri Rosenberg trio (Holandija), kao i Hugo sajmet kvartet (Nemačka), Rodoni Džons trio & Donald Harison (SAD), Sidsel Endersen & Jan Beng (Norveška), Saund of sout (Niš) i Efekasat, koji stiže pravo iz Egipta, donoseći orijentalni džez. Završno veče festivala, u nedelju, rezervisano je za trio Jana Vaclava Vaneka ( Francuska), Le mister de vojs Bulgares ( Bugarska), Njujork ska džez ansambl (SAD), Leb i sol & Dado Topić (Makedonija, Hrvatska) i Siti bend & frends (Niš).

Ipak, gotovo da nema sumnje da je druge večeri sjajna niška publika, koja već godinama dokazuje da su joj balkanski ritmovi i džez standardi jednaki, ali su ovi prvi nešto „jednakiji“, tipovala na „genija balkanskog etno zvuka“ Spasova u pratnji Tarhane, muzičkog „plemena“ iz Amsterdama, koje je sobom donelo neverovatni miks balkanske, orijentalne, afro-anadolijske i romske muzike. No, posve je sigurno i interesovanje za kvartet Sun Kima, fri-džezera iz Japana, koji je prošao njujoršku školu Orneta Kolmena, a sada uspešno radi u Berlinu. Sasvim je izvesna i zainteresovanost za engleski Brend nju hevis, koji je na festivalu pored ostalog promovisao novi album „Get Used To It“, kojim, po rečima kritičara, nastavlja da održava plamen sofisticiranog i klasičnog soula u eri dominacije hip- hopa. Greška bi bila verovati da su kod publike najmanje pozornosti izazvali DJ Fanki Dži i Plan, ne samo iz „lokalpatriotskih“ razloga, već i i zbog njihovog džez bekgraunda, koji je već „regrutovao“ poklonike svih generacija.

Prve festivalske večeri su, pak, sasvim očekivano, više od tri hiljade posetilaca „zakovali za sedišta“ iliti „ostavili bez daha“ – najbolji. Pre svih, svetski džez bubnjar Bili Kobam (SAD) sa sopstvenim bendom Kultur miks, u kojem „praše“ vrhunski džez muzičari sa skoro svih kontinenata. Genijalni „musketar“ Majlsa Dejvisa, Kobam, po drugi put je nastupio na festivalu, ovog puta u okviru svetske promocije svog najnovijeg albuma, „Fruit from the loom“. U najbolje na festivalu bi, svakako, trebalo ubrojiti i Duška Gojkovića, takođe Dejvisovog sledbenika i jednog od najrenomiranijih džez muzičara sa Balkana , koji je nastupio u pratnji Internacionalnog bi bap kvinteta (Nemačka). Gojkoviću je uručena ovogodišnja nagrada Nišvila za životno delo, iz ruku direktora festivala Dragana Blagojevića. Uprkos nezvaničnim najavama da će to učiniti novi ministar kulture, Nebojša Bradić, iz resornog Ministarstva stigao je samo dopis u vidu „telegrama- čestitke“.

Ipak, Tvrđavu je prvo veče „diglo na noge“ dvadesetak mladih, lepih i talentovanih devojaka i mladića iz Internacionalnog orkestra Veteks, pristiglih iz Francuske i Belgije, koji su izveli „nešto“ što je predstavljalo balkansku etno muziku, sa diskretnim šarmom Nju Orleansa. Njihov razuzdani muzički hepening, sa svim postojećim trubačkim instrumentima, harmonikama, udaraljkama i violinom, na momente je neodoljivo podsećao na nastupe Bobana Markovića ili Bregovićevog Orkestra za svadbe i sahrane. Ali, publika je počela da se diže sa stolica već nešto ranije, tokom nastupa Beogradskog diksilend orkestra, koji je u program uvrstio i nastup atraktivne plesne grupe Diksi dens šou, koja je pored ostalog igrala na diksi verziju „Seoskog lole“.

„Ulazimo u parobrod i krećemo niz reku, uz džez, najvažniju muziku 20. veka“, najavili su Beograđani svoj, doista izuzetno profesionalni nastup. Velike simpatije posetilaca izazvala je i Keiko Borjeson, odlična džez pevačica i muzičarka, koja je nastupila u pratnji niškog Diksi pogona, pošto je prethodno bila japanski vunderkind i švedska pijanistkinja klasične muzike. Mlađu publiku su posebno zaintrigirali DJ, klupska legenda i producent, Džajls Piterson, i mladi američki džez muzičar Hoze Džejms, koji je teme velikana džeza i bluza izveo na moderan način, kroz fuziju sa r’n’b i hip- hopom.

Svi muzičari su prve večeri nastupili na glavnom stejdžu na Letnjoj pozornici, pošto drugi stejdž nije na vreme postavljen, a najavljeno je da će biti u funkciji večeras. Čitav program je kasnio, pored ostalog i zbog nestanka struje, neposredno pred početak festivala. Ipak, škripanje u organizaciji je, čini se, jedva primećeno, ne samo zbog odličnih nastupa prvih među 208 džez muzičara iz 15 zemalja sveta, koliko ih nastupa na ovogodišnjem Nišvilu, već i zbog dobre atmosfere, napravljene još pre zvaničnog otvaranja. Na centralnom gradskom trgu je, naime, još prekjuče u podne sviralo nekoliko desetina džez muzičara, koji su uz najpoznatije džez, diksilend i etno teme, izveli i numere nedavno priminulog kralja romske muzike Šabana Bajramovića. Treba li, uopšte, reći da je naprasno ispunjeni trg potpuno proključao, i to ne zbog plus 38 u hladu?
Z. Miladinović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *