Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

U NEDELJU USPON NA PREVOJ „SVETI NIKOLA“

NOVA AKCIJA PLANINARSKOG DRUŠTVA „BABIN ZUB“ IZ KNJAŽEVCA

Nakon uspešnog uspona na najviši vrh Srbije, Midžor (2.169 m) Planinarsko društvo „Babin Zub“ iz Knjaževca, prema kalendaru akcija predviđenih za 2008. godinu organizovaće u nedelju, 17.08. 2008. godine, uspon na prevoj „Sveti Nikola“ (1.380 m) na Staroj planini. Staza, čija je podloga makadamski put, dugačka je 2.500 metara ima konstantan prosečan uspon od 12%, a upravo dužina i šumoviti predeli oko nje čine je nenapornom za uspon i pogodnim za planinare rekreativce.

Broj učesnika je ograničen, a planinari, rekreativci će se prevesti autobusom do karaule „Kalna“ u Ravnom Bučju, odakle će krenuti put odredišne tačke.

Za vreme izvoženja akcije učesnici će biti upoznati o istorijskim događajima iz XIX i XX veka koji su vezani za tačke prolaza. Domaćin planinarima u Ravnom Bučju biće Boško Jovanović, koji je u ovom nepristupačnom delu opštine Knjaževac izgradio ribnjak, gde se proizvede šest tona pastrmke godišnje, a sagradio je i protočnu elektranu na Ravnobučanskoj reci (za sebe, kao i šesnaest drugima na ovoj i niz sliv Timoka).

Prevoj „Sveti Nikola“, geografski pripada Zaglavku, a to je deo Stare planine koji ima sledeće koordinate: severnu granicu oblasti čine Jelašnička, Radičevska, Golema i Kusa reka; zapadna granica je uz saobraćajnicu od Jelašnice preko Donjeg i Gornjeg Zuniča, Knjaževca, Trgovišta i Trgoviškog Timoka do Kalne; južnu granicu: put koji ide od Kalne preko Balta Berilovca, Ravnog Bučja i izbija na prevoj Sv. Nikola; istočnu granicu: vrhovi Stare planine od prevoja Sv. Nikola (1376 m) preko Orlovog kamena (1737 m), Ivanovih livada, Pisane bukve do Rasovatog kamena (1330 m).

Geološku podlogu područja čine krečnjaci i crveni peščari, mada se u višim predelima sreću i silikatne stene različitog sastava i starosti.

Učesnici ove akcije imaće izletnički ručak na ovoj karauli, koji će se sastojati od gibanice, kiselog mleka, pržene pastrmke i salate.

Polazak iz Knjaževca (Knjaževac – Balta Berilovac – Janja – Ravno bučje) – Karaula Kalna) je predviđen za 7 časova, a povratak je u 16 h i 30 minuta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *