Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

BEOGRAD KROZ GRADSKE MUZEJE

Konak kneginje Ljubice

Printovi najznačajnijih objekata, predmeta, dokumenata i umetničkih dela koja se čuvaju u muzejima u sastavu Muzeja grada Beograda od danas (13) su izloženi u Informativnom centru Turističke organizacije Beograda (Knez Mihailova 6). Izložba „4/24 – Beograd kroz Muzej(e) grada Beograda“ otvorena je do 16. aprila.

Autor izložbe Nika Strugar zamislio je da upravo kroz printove najatraktivnijih eksponata i enterijera Konaka kneginje Ljubice, Muzeja Paje Jovanovića, Muzeja Ive Andrića, Muzeja Jovana Cvijića, Muzeja Tome Rosandića, Muzeja Banjičkog logora i Zbirke ikona Sekulić dočara Beograd, njegovu kulturu, istoriju, umetnost, nauku, privatni život poznatih Beograđana…

Kako se živelo u domu srpske kneginje Ljubice Obrenović, kako su izgledali enterijeri građanskih kuća Beograda XIX veka, koje je slike jedan od najznačajnijih srpskih slikara Paja Jovanović poklonio Beogradu, ali i kakva je atmosfera radne sobe Ive Andrića ili izgled doma jednog od najvećih srpskih naučnika i intelektualaca Jovana Cvijića… samo je deo onoga što prikazuje izložba.

Izložbu prate i „lifleti – vodiči“ u kojima su, uz fotografije objekata i postavki, predložena vremena obilaska svakog muzeja i ucrtana putanja šetnje na mapi grada, a dat je i osvrt na najznačajnije građevine Beograda pored kojih se prolazi tokom trosatnog obilaska ovih muzeja.

Izvor: Blic online S.Š

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *