Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SEDAM DANA U ZORANOVU ČAST

„Otac na službenom putu“ večeras otvara „Dane Zorana Radmilovića“

Zaječar –Jubilarni 20. „Dani Zorana Radmilovića“ trajaće ovog oktobra sedam dana, a biće svečano otvoreni večeras u Pozorištu Timočke krajine „Zoran Radmilović“ u Zaječaru. Festival će večeras početi glumci beogradskog „Ateljea 212″ predstavom „Otac na službenom putu“, Abdulaha Sidrana, u režiji Olivera Frljića, a zvanično će ga prigodnom besedom otvoriti ministar kulture Srbije Predrag Marković.

I pre svečanog čina zvaničnog početka sedmodnevnog druženja glumaca, u foajeu zaječarskog pozorišta, opet u znaku jubileja i sećanja na slavnog „izvođača glumačkih radova“, svoje stihove posvećene njemu govoriće Adam Puslojić, Milan Mihailović, Dragoljub Firulović i Nebojša Simeonović. O Zoranu Radmiloviću besediće i glumci iz njegovog „Ateljea“, njegovi prijatelji Milan Mihailović, Tanja Bošković i Aljoša Vučković.

Do 21. oktobra, kada će festival biti završen predstavom „Svašta“, u adaptaciji i režiji Milana Gutovića, zaječarska publika videće u svom pozorištu ukupno deset predstava glumaca iz Beograda, Zemuna, Sombora, Jagodine i Zaječara. Najviše predstava izvešće glumci beogradskih pozorišta. Pored „Oca na službenom putu“, glumci „Ateljea 212″ izvešće (u nedelju) i predstavu „Dokle“ Milice Piletić, u režiji Alise Stojanović. Beogradsko Narodno pozorište predstaviće se Zaječarcima dramom „Kanjoš Macedonović“, Vide Ognjenović (tekst i režija), a Zvezdara teatar će (20. oktobra) izvesti predstavu „Život u tesnim cipelama“ pisca i reditelja Dušana Kovačevića.

Zemunski „Madlenijanum“ će Zaječarce i Timočane obradovati „Miholjskim letom“, Ivana Turgenjeva, u režiji Egona Savina, a Somborci će se pojaviti sa Gogoljevom „Ženidbom“, u režiji Ane Đorđević. Jagodinci će izvesti „Staklenu menažeriju“, Tenesi Vilijamsa, u režiji Branka Popovića.

Poslednjeg dana festivala, pre svečanog uručenja nagrada najboljem glumcu i najboljoj predstavi, Pozorište Timočke krajine „Zoran Radmilović“ premijerno će odigrati predstavu „Svašta“ Milana Gutovića.

U toku ovogodišnjeg jubilarnog festivala, glumcu Nikoli Đuričku u Zaječaru će biti uručena nagrada za glumačku bravuru „Zoran Radmilović“. Dodeljena mu je na ovogodišnjem Sterijinom pozorju za tumačenje pet likova u predstavi „Metamorfoze“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Biće predstavljena i monografija „Ljubomir Muci Draškić ili živeti u pozorištu“, koju je, u izdanju Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, priredio Feliks Pašić. Posetioci će u toku festivala u foajeu zaječarskog teatra moći da vide i izložbu beogradskog Narodnog pozorišta „Savremena kostimografija“.

Knjiga o glumcu

U rodnom Zaječaru Zorana Radmilovića jubilej festivala njemu u čast obeležen je sinoć, u predfestivalskoj večeri, predstavljanjem knjige „Zoranu Radmiloviću pesnici i likovni umetnici“, koju je, za ovu prigodu, priredio pesnik Tomislav Mijović, glumčev drug iz detinjstva i dugogodišnji prijatelj.

Izdavač ove lepo uređene i opremljene knjige je Fondacija „Zoran Radmilović“, a priređivač Mijović uvrstio je u nju radove 63 pesnika i 40 likovnih umetnika.

Izvor: Politika Stojan Todorović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *