Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

LOTIKINA POŽUTELA SLIKA

Do sada jedina Lotikina fotografija

VIŠEGRAD – Do sada nepoznata fotografija Lotike Cilermajer, koju je u završnom delu romana „Na Drini ćuprija“ opisao nobelovac Ivo Andrić, dospela je ovih dana u javnost zahvaljujući Bukici Romano, danas jedinoj višegradskoj jevrejki, preostaloj od velike kolonije iz vremena Austrougarske.

Fotografija, svedok prohujalih vremena, je zaostavština porodice Topalović iz Dušča kod Višegrada, gde je skoro pre jednog veka i snimljena, ispred tadašnje aščinice Topalovića. Na njoj je Jovan Topalović, mladić u gornjem redu, tadašnji konobar u Lotikinom hotelu, kraj ćuprije na Drini. Na slici su i deca, Zagorka i Zdravko Topalović, a za stolom sede (s leva na desno) Helena Ciler, Lotika Celermajer, njen zet Abraham Ciler, Lotikina sestra Debora Ciler i najverovatnijeSerafina Ciler.

Ova stara slika jedno vreme je bila kod porodice Romano, nakon čega su je vratili Topalovićima. Po rečima Bukice Romano, posle Lotikine smrti 1938. godine, hotelom koga je narod jednostavno zvao Lotikin hotel, je upravljala ćerka njene sestre Debore, Helena Celer.

– Posle Drugog svetskog rata Helena je živela u podrumu Lotikinog hotela, pokušavajući da ga obnovi ili proda. Međutim, ubrzo je nacionalizovan, kao i veći deo jevrejskih zgrada u centru Višegrada – seća se Bukica Romano.

Zgrada nekadašnjeg Lotikinog hotela renovirana je pre dve godine. Novi vlasnik u njoj izdaje poslovne prostore, a na fasadi, koja je sada od kamenih ploča, nema nikakvog natpisa koji bi sećao na višegradska Lotikina prohujala vremena.

Izvor: Večernje novosti LJ. M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *