Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PRVE MEDALJE ZA DIBABU I MAJEVSKOG

Olimpijska takmičenja u atletici počela su trijumfima Etopljanke Tiruneš Dibabe na 10.000 metara i Poljaka Tomaša Majevskog koji je trijumfovao u bacanju kugle.

Dibaba je u „Ptičjem gnezdu“ istrčala fantastičnu trku, a vreme koje je ostvarila, 29,54,66 minuta, je drugo najbolje u istoriji. Ispod magične granice od 30 minuta trčala je i drugoplasirana Elvan Abejlegese iz Turske – 29:56,34.

Dvadesetdvogodišnja Etiopljanka je do pobede stigla u svom prepoznatljivom stilu – izvanrednim finišom u poslednjem krugu i tako je posle dvostrukih titula prvakinje sveta na 5.000 i 10.000 metara osvojila i olimpijsko zlato.

Poslednja četiri kruga Dibaba i Abejlegese su trčale same, a u vođstvu je bila reprezentativka Turske. Tada je usledio čuveni finiš Etiopljanke koja je, koja je kao i mnogo puta na prethodnim velikim takmičenjima, u poslednjih 300 metara prosto „uništila“ svoju protivnicu.

Bronzanu medalju u toj po mnogo čemu istorijskoj trci osvojila je Amerikanka Šalan Flanagan u vremenu 30:22,22 minuta.

Majevski je doneo Poljskoj prvu zlatnu medalju u bacanju kugle posle 36 godina. Pre njega, to je pošlo za rukom još samo Vladislavu Komaru u Minhenu 1972. godine.

On je u četvrtom hicu ostvario svoj lični rekord od 21,51 metar, što mu je bilo dovoljno za trijumf. Dvoranski prvak sveta Amerikanac Kristijan Kantvel osvojio je srebrnu medalju hicem od 21,09, dok je bivši svetski prvak Andrej Mihnevič iz Belorusije bio treći rezultatom 21,05 metara.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *