Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KANDIDAT ZA „NOBELA“ GOST NOVOG SADA KRAJEM AVGUSTA

Ben Okri

Vodeći afrički pisac i kandidat za Nobelovu nagradu za književnost Nigerijac Ben Okri biće gost 3. međunarodnog novosadskog književnog festivala, koji se od 25. do 30. avgusta održava na više lokacija u gradu. Okri će primiti međunarodnu nagradu „Novi Sad“ za doprinos svetskoj književnosti.

FESTIVALOvaj nigerijskom romanopisac, pesnik, dramski pisac i esejista, koji živi u Londonu, objavio je dvadesetak knjiga. Njegova najpoznatija dela su: Cveće i senke, Put gladnih, Afrička elegija, Očaravajuće pesme, Rajske ptice, Opasna ljubav, Mentalna borba, Arkadiji, Zvezdana knjiga…

Jovan Zivlak, direktor festivala i predsednik Društva književnika Vojvodine, najavio je da će na Festivalu učestvovati oko 40 domaćih i 27 inostranih pisaca iz 15 zemalja sa različitih kontinenata.

Festival, čiji će se glavni program i ove godine odvijati na Trgu mladenaca, ulazi u veoma zrelu i organizovanu fazu, sa najkvalitetnijim programom do sada. Gosti manifestacije doći će iz Engleske, Norveške, Francuske, Španije, Rusije, Slovačke, Turske, Bugarske, Rumunije... Više od polovine činiće pesnici, ali imaćemo i nekoliko vrlo značajnih proznih pisaca – kaže Zivlak.

Na festivalu će biti predstavljena savremena ruska i rumunska poezija, a manifestacija će obuhvatiti i simpozijum „Tržište i iluzije književnosti“.

– Situacija sa vladavinom tržišta se promenila, što ima neposredne reperkusije na strukturu književne proizvodnje i izdavačke industrije. U prostorijama Društva književnika Vojvodine o tome će raspravljati 15 univerzitetskih profesora, pesnika, esejista i proznih pisaca – pojašnjava Zivlak.

Svake festivalske večeri po nekoliko učesnika na Trgu mladenaca čitaće svoja dela. Među njima će se naći Vida Ognjenović, Vladimir Tasić, Mileta Prodanović… U kafeu „Bistro“, 12 stvaralaca takmičiće se u slem poeziji, kratkim pesmama do tri minuta sa aktuelnim sadržajem, koje će ocenjivati publika. Nagradu najuspešnijem uručiće Ide Hince, osnivač i predsednik Akademije za poeziju u Beču. Neformalni program, uz učešće posetilaca, biće priređen u kafeu „Oblomov“, a program će upotpuniti i mladi muzičari.

Izvor: 24časa Z. Čonkaš

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *