Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PRIČE O MISTERIOZNOJ BRAĆI GRIM

LUIS SEPUALVEDA I MARIO DELGADO APARAIN

IK „Paideia“ iz Beograda predstavila je nedavno knjigu Najgore priče o braći Grim, čiji su autori čileanski pisac Luis Sepulveda i Mario Delgado Aparain iz Urugvaja. Delo je zamišljeno kao prepiska dvojice tobožnjih naučnika, profesora Sehismunda Ramira fon Klača i Orsona K. Kasteljanosa, opsednutih tajnom bitisanja misteriozne braće Kaina i Avelja Grima, rekla je na promociji knjige Milena Đorđijević, a beleži Beta. Prema njenim rečima, pričom o blizancima Grim – putujućim muzičarima, cirkusantima, štrojačima sitnije stoke, izumiteljima muzičkih instrumenata i samozvanim umetnicima – autori su, zapravo, stvorili parodiju na svim nivoima – verbalnom, stilskom i tematskom.

U celini to je parodija na humanističke nauke, na profesore koji se oduševljavaju svim i svačim a ne shvataju ništa o svetu koji ih okružuje, koji se razmeću pogrešnim saznanjima i apsurdnim objašnjenjima, rekla je Milena Đorđijević. Preko imaginarne prepiske dvojice istraživača koji su pokušali da uđu u trag misterioznoj braći Grim dočarana je Južna Amerika, ali se brojnim aluzijama karikiraju i politika i istorija tog kontinenta. Aluzijom na Žila Verna, Čarltona Hestona i Džeka Lemona, ali i Džordža Buša i Margaret Tačer, pisci šire područje karikiranja na čitav kulturni i javni život planete tokom 20. veka.

Zbirku od 16 pisama prati i izlaganje priređivača Hosea Saraheva, tobožnjeg savremenog velikana epistolarne biografije koji je „napisao“ uvod, epilog i beleške u vidu rečnika. Amerika je u tim beleškama definisana kao „kontinent koji je postao žrtvom prvog zapamćenog talasa masovne ilegalne imigracije“, a Čile je „najduža i najuža zemlja na svetu“, čiji stanovnici „hodaju jedan po jedan, i to postrance, kao stari Egipćani“. Delo je sa španskog prevela Jelena Petrović.

Izvor: Građanski list

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *