Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SVETI HLEB NA FRESKAMA

Izložba radova srednjovekovnih i majstora 18. veka
U novosadskoj galeriji ,,Prometej“ sutra uveče u 19 časova biće otvorena izložba ,,Hleb na freskama“. Na ovoj, po mnogo čemu jedinstvenoj postavci, za koju su dela pozajmljena iz Galerije fresaka Narodnog muzeja u Beogradu i Galerije Matice srpske u Novom Sadu, biće prikazana izuzetna ostvarenja srednjovekovnih i majstora 18. veka, iz više različitih manastirskih crkava – Bogorodice Ljeviške, Matejče, Lesnova, Manasije, Pećke Patrijaršije, Bođana, Krušedola…

Autori ovih kopija fresaka su neki od najvećih slikara-kopista, među kojima i Zdenka Živković, Dušan Mihailović, Beba Marković, Časlav Colić, Petar Balabanović. Predgovor u Katalogu izložbe napisala je istoričar umetnosti Spomenka Jelić, a izložbu će otvoriti upravnik Galerije Matice srpske, Branka Kulić.
,,Sveti liturgijski hleb jeste najznačajniji, ali ova izložba sadrži mnoge druge scene gde on postaje deo priče, uvek na neki način povezan sa Svetom tajnom. Posle Irodove gozbe, na primer, i pogubljenja Jovana Krstitelja, Saloma sa njegovom glavom na tanjiru igra pred trpezom na kojoj je i hleb. Nešto kasnije (Matej, 58; 16 – 21) događa se Čudo Hristovo, kada on sa pet hlebova i dve ribe uspeva, umnožavajući ih, da nahrani mnoštvo ljudi. ,,A onih što su jeli beše ljudi oko pet hiljada, osim žena i djece“, piše jevanđelist Matej. Scene, kao što su Svadba u Kani, Gostoljublje Avramovo, Priča o carskoj gozbi i druge, takođe sadrže hleb…“, piše, između ostalog, Spomenka Jelić u katalogu.

Izložbom ,,Hleb na freskama“ u Novom Sadu počinje veliki sedmodnevni kulturni događaj – Drugi međunarodni festival hleba, u okviru koga se već u utorak, u Gradskoj biblioteci, predstavljaju i dve zanimljive knjige – ,,Hleb na 200 načina“ autora Dimitrija Vujadinovića i ,,Hleb od krompira“, starog francuskog autora Ogistena Permantjea, nastala u Francuskoj pre 250 godina, prvi put u prevodu na srpski jezik.

– Ovim kulturnim sadržajima želimo da damo dubinu i duhovnost samoj manifestaciji i da ukažemo ljudima na duboku simboliku koju hleb ima na ovim prostorima. U kulturološkom predstavljanju ovog prostora, posebno mesto na našem festivalu, koji nije sajam već praznik hleba, imaće smotra vatrogasnih bleh-orkestara, koji su nekada u svakom mestu Vojvodine imali veliki značaj – kaže direktor Međunarodnog festivala i Balkankult fondacije, Dimitrije Vujadinović.

Kulturno-turistička manifestacija Drugi međunarodni festival hleba, u organizaciji Balkankult fondacije, ,,Žito Vojvodine“, Instituta za prehrambene tehnologije, a pod pokroviteljstvom Izvršnog veća Vojvodine i Grada Novog Sada, biće zvanično otvorena u četvrtak, na centralnom novosadskom Trgu slobode, gde će se predstaviti najveće naše pekarske industrije i mnogi vrsni privatni majstori pekarstva. Pod otvorenim nebom, na Trgu, istog dana u 14 časova biće otvorena i izložba fotografija Aleksandra Kelića ,,Nesavršeno i nezavršeno“, a tog poslepodneva u novosadskoj Galeriji UPIDIV izložba ,,Pekarski dizajn“. Festivalski program prati i izlog Gradske biblioteke, postavkom knjiga o hlebu, u izdanju kuća ,,Tiski cvet“ i Balkankult fondacije. Za publiku će, svakako, posebno biti zanimljivi programi orkestara koji dolaze iz Starog Bečeja, Beograda, Kupusine, Ade i Kikinde. Drugi međunarodni festival hleba i sve prateće kulturne manifestacije traju do nedelje, 21. septembra.

Izvor: Blic Online K.R.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *