Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ŠESTI MEĐUNARODNI SALON STRIPA U SKC

Ovogodišnji, šesti po redu, Međunarodni salon stripa biće otvoren od 25 – 28. septembra u Studentskom kulturnom centru.

Specijalni gosti ovogodišnjeg Međunarodnog Salona stripa biće Dejvid Lojd, Esad T. Ribić i Met Hlingsvort.Gosti Salona biće još i Đerđ Palfi (Mađarska) i Bart Nuvelarts (Belgija). Priznanje Salona stripa za doprinos srpskom stripu ove godine biće uručeno Srećku Jovanoviću.

Na Salonu stripa biće održana i izložba čuvenog strip autora Dejvida Lojda jednog od tvoraca „V kao Vendeta“. Lojd je svoju strip karijeru započeo 1977. nakon obuke u marketingu, što je kako sam kaže: „idealno mesto da se nauči kako da se crtežom privuče pažnja“. Pažnju na sebe je skrenuo kada je počeo da crta za britanski ogranak „Marvela“, i učestvovao u stvaranju jednog od njihovih najpopularnijih likova – usamljenog borca protiv kriminala Noćnog Gavrana, koji je preteča njegovog najpoznatijeg junaka „V“, u planetarno uspešnom „V kao Vendeta“, koji je kreirao sa Alanom Murom 1980.

Od tada je radio mnoštvo stripova uključujući: „Hellblazer“, „Aliens“, „Global Frequency“, i „War Stories“. Poslednji radovi su mu hvaljeni triler „Kickback“, i ilustrovani komentari o Sao Paolu.

Bio je od presudnog značaja u stvaranju prve večernje škole crtanja i strip umetnosti u Britaniji, koja se razvijala nekoliko godina u Londonu, a sada pomaže u inicijativi stvaranja edukativnog veb sajta „Učionica crtanja“…

O nagradama Salona stripa ove godine odlučivaće publicista i predsednik žirija Srećko Jovanović, književni kritičar Vasa Pavković, strip autor Miroljub Milutinović, urednik Strip vesti Zlatko Milenković i pozorišni režiser Kokan Mladenović.

Kao i svake godine u Studentskom kulturnom centru, pored izložbi, predavanja i radionica, biće organizovana i berza stripa.

Domaće ljubitalje animacije i stripa obradovaće i promocija dugometražnog animiranog filma Alekse Gajića „Technotise – Edit i Ja“.

Izvor: Blic Online E.B.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *