Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

POLICIJSKI LASER MERI BRZINE DO 400 NA SAT ČAK I NOĆU

Saobraćajna policija dobila je uređaj koji signaliziraju alkohol u dahu vozača čak i tokom razgovora sa policajcem…

Srpska saobraćajna policija je, u cilju znatnijeg smanjenja broja udesa uzrokovanih nedisciplinom i pijanstvom, razradila posebne taktike i nabavila najsavremenije uređaje – kaže za „24 sata“ Vladimir Rebić, šef odseka u Upravi saobraćajne policije.

KAMERE – Saobraćajne patrole smo masovno opremili najsavremenijim laserskim uređajima „fama laser III“ koji precizno registruju brzinu. Zahvaljujući ugrađenoj kolor video-kameri sa velikom rezolucijom i memorijskoj kartici, obezbeđen je neoboriv dokaz o prekoračenoj brzini – kaže Rebić.
Slika sadrži podatke o mestu i vremenu prekršaja, kao i jasan snimak registarskih tablica i brzinu, a sumnjičavim vozačima omogućena je reprodukcija na licu mesta.

– Nema tog automobila koji može da umakne ovom uređaju jer meri brzine do 400 kilometara na sat i to na daljini do 1.800 metara, danju, noću i u uslovima smanjene vidljivosti. Moguće ga je programirati da se uključuje samo kada „uoči“ vozilo koje se kreće nedozvoljenom brzinom. Zahvaljujući tome što koristi laserski zrak, nikakvi „antiradar“ uređaji, inače veoma popularni kod naših vozača, nisu u stanju da ga registruju ili ometaju njegov rad objašnjava Rebić.

Za borbu protiv vozača – ljubitelja kapljice policija je nabavila alkometre koji čak signaliziraju alkohol u dahu osumnijičenog i tokom razgovora sa policajcem.
– Tek ako se upali signalna lampica pristupamo uobičajenoj metodi merenja koncentracije alkohola kod vozača, duvanjem u aparat. Tako izbegavamo gubljenje vremena na testiranje svih vozača – objasnio je Rebić.

Uređaj posle uzimanja uzorka na displeju pokazuje rezultat za nekoliko sekundi. Ugrađena memorija pamti 9.700 rezultata merenja sa datumom i vremenom, koji se kasnije mogu preneti u elektronski zapis ili odštampati kao dokazni materijal na sudu.

Izvor: 24 sata N. Andrić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *