Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PRIJAVA SRPSKIH KANDIDATA ZA OSKARA

Akademija filmske umetnosti i nauke iz Beograda pozvala je srpske producente da prijave svoje filmove za izbor domaćeg kandidata za 85. godišnju nagradu Američke filmske akademije Oskar, u kategoriji „Najbolji dugometražni igrani film na stranom jeziku“ u 2012. godini

Srpskog kandidata izabraće Stručni odbor AFUN-a i zvanično ga proglasiti na prigodnoj svečanosti 31. avgusta, najavljeno je na sajtu Filmskog centra Srbije.

Prema pravilima Američke akademije, u obzir dolaze filmovi koji su prvi put javno prikazani, odnosno koji će biti prikazani između 1. oktobra 2011. i 30. septembra 2012. godine u zemlji porekla i to najmanje sedam dana u kontinuitetu u komercijalnim bioskopima.

AFUN će primati prijave do 10. avgusta. Zatim će izabrati Stručni odbor sa 15 članova koji nisu u sukobu interesa u odnosu na prijavljene filmove.

Projekcije za članove Odbora biće organizovane od 15. do 25. avgusta. Sledi diskusija o filmovima, a na kraju se odluka donosi tajnim glasanjem.

Producent treba da obezbedi kopiju na filmskoj traci i da je dan uoči projekcije dostavi Jugoslovenskoj kinoteci.

Pored toga, producent treba da plati „participaciju za manipulativne troškove rada Stručnog odbora“ u iznosu od 30.000 dinara.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *