Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

STRIP CRTAČI U FRANCUSKOM INSTITUTU

Retrospektivna izložba strip crtača Zorana Janjetova biće otvorena 15. aprila (20.00) u Francuskom institutu u Beogradu, u prisustvu autora i njegovog saradnika, strip scenariste i filmskog autora Alehandra Žodorovskog (Alejandro Jodorowsky).

Francuski institut je saopštio da izložbu organizuje „kao omaž velikom i plodnom crtaču Janjetovu“, a posetioci će do 1. juna moći da vide originalne table serijala „Inkal“, „Mladosti Džona Difula“, „Tehnopapa“ i „Oružje Metabarona“, kao i „radove štampane isključivo u Srbiji, poput ‘Bernarda Panasonika’ „.

,,U sklopu postavke biće premijerno izložene originalne table poslednjeg albuma ‘Ogregod’, u saradnji sa scenaristom Žodorovskim, koji je objavila izdavačka kuća Delcourt. Neka od izloženih dela su ciljano pravljena za potrebe izložbe“, naveo je Francuski institut.

Kako je najavljeno, 16. aprila (20.00) u beogradskoj Kinoteci Čileanac Žodorovski (82) će održati predavanje o svom opusu, koje će „obilovati angedotama iz bogate umetničke karijere“, u kojoj su značajni i filmovi „El Topo“ (1970) i „Santa Sangre“ (1989), kao i stripovi „Inkal“ i „Tehnopapa“.

Predviđeno je da tada Jugoslovenska kinoteka uruči Žodorovskom svoj „Zlatni pečat“, a 17. aprila (18.00) u Francuskom institutu Janjetov će održati predavanje „Moja crtačka karijera“, o dvadesetogodišnjem iskustvu rada sa francuskim izdavačima.

Izvor: B 92/Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *