Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„VIBOVA NAGRADA“ DRAGUTINU MINIĆU KARLU

BEOGRAD – Književnik iz Beograda Dragutin Minić Karlo dobitnik je ovogodišnje „Vibove nagrade“ za ukupan doprinos srpskoj novinskoj satiri, saopštio je danas Žiri za dodelu Vibove nagrade.

Na čelu žirija je Petar Mićković, a članovi su publicista Đorđe Dimitrijević i satiričari Slobodan Simić, Aleksandar Čotrić i Nenad Vučetić.

Ovo priznanja ustanovljeno 2000. godine dodeljuje se svake pete godine.

Dobitnik „Vibove nagrade“ Dragutin Minić Karlo rođen je 1942. godine u Kruševcu. Autor je 10 knjiga aforizama i priča, prevođen je na više stranih jezika i zastupljen je u domaćim i stranim antologijama.

Minić je dugogodišnji urednik „Satirikona“, autor je rubrike satiričnih komentara „Ukratko“. Laureat je bio i urednik u „Ošišanom ježu“.

Minić je dobitnik najznačajnijih nagrada za humor i satiru u Srbiji – „Radoje Domanović“, „Jovan Hadži Kostić“, „Zlatni jež“ i „Dragiša Kašiković“, kao i međunarodnih književnih priznanja „Aleko“ u Bugarskoj i „Vuko Bezarović“ u Crnoj Gori.

Prethodni dobitnici nagrade, nazvane po našem proslavljenom satiričaru Vladimiru Bulatoviću Vibu (1931 – 1994), bili su Vuk Gligorijević i Bane Jovanović.

Žiri „Vibove nagrade“ u kategoriji za najboljeg mladog satiričara do 35 godina proglasio je Srđana Dinčića iz Sremske Mitrovice. Dinčić je rođen 1984. godine u Karlovcu u Hrvatskoj.

Objavio je dve knjige aforizama „Nešto nevešto“ (2005) i „Kaktus, makaze i sitne nakaze“ (2007). Zastupljen je u više zbornika kratke satirične forme. Epigrame i aforizme objavljivao je u „Ošišanom ježu“, „Makedonskom ostenu“, „Etni“ i „Svetlosti“.

U najužoj konkurenciji za priznanje koje se dodeljuje od 1994. godine bili su mladi satiričari Goran Mrakić i Saša Milovanović.

Među prethodnim dobitnicima ove nagrade bili su i članovi ovogodišnjeg žirija Slobodan Simić, Aleksandar Čotrić i Nenad Vučetić.

„Vibova nagrada“, koja se sastoji iz plakete i novčanog iznosa, po tradiciji, dobitnicima će biti uručena na svečanosti 8. marta, na dan rođenja Vladimira Bulatovića Viba.

Izvor: Glas Javnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *