Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SVIRA PETNAESTAK INSTRUMENATA

ŽIKA RADENKOVIĆ – ĆITIČ IZ KNJAŽEVCA, ISTAKNUTI ESTRADNI UMETNIK – INSTRUMENTALISTA

Žika Radenković iz Knjaževca (Jalovik Izvor, 1935.g.), je još kao šestogodišnji dečak počeo da peva i svira na fruli, najpre kao samouk, slušajući radio, i kasnije učeći od drugih frulaša u selu. Klarinet je počeo da svira u sedamnaestoj godini, učivši kod kapelnika Nikolaja Ranđelovića, a to znanje je usavršavao u Beogradu kod Božidara – Bokija Miloševića. Njegov učitelj na harmonici bio je Miodrag Todorović – Krnjevac, dok je sviranje u gajde naučio od makedonskih gajdaša.

Žika Radenković – Ćitič svira i kaval, blok flautu, gusle, tamburicu, usnu harmoniku, trubu, dvojnice, okarinu, drombulje, saksofon… On je, ujedno i pevač, kompozitor ( komponuje pesme i igre u duhu narodnog stvaralaštva), a bavio se amaterski i glumom.

Juna 1966. godine primljen je na audiciji RTV Beograd, gde je imao i stalnu „solo emisiju“, koja je bila prva te vrste u Jugoslovenskoj radio i televiziji (JRT), sa raznovrsnim programom i trajanjem od 45 minuta. Postao je član grupe Save Jeremića, nekada poznatog frulaša, a bio je i voditelj programa na estradi od 1968. godine, gde je učlanjen (Udruženje estradnih umetnika Srbije) tih godina. Cenjen je od strane svojih kolega, i najpoznatije zvezde estradne scene tražile su da bude gost u njihovim emisijama (Od Jovana Janićijeviča – Burduša, do Lepe Brene, po kojoj je dobio i drugi – estradni nadimak Lepi Brenko, po kome ga današnja publika i prepoznaje).

Preko estrade je i penzionisan, a danas, pomaže amaterima (preko Doma kulture u Knjaževcu) i učestvuje na mnogim smotrama narodnog stvaralaštva, na kojima se neguje „narodno blago“ (Susreti sela).

Osnivač je i organizator Festivala izvorne narodne muzike, pod nazivom „Sabor na panadžur“ (1996.), koji se tradicionalno održava svake godine na Veliku Gospojinu (28. avgust) u selu Jalovik Izvor.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *