Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

RASKOŠNE SLIKE BALKANA

Paja Jovanović – „Mačevanje“

 

MINISTAR za kulturu Nebojša Bradić i članovi Odbora za obeležavanje jubileja Paje Jovanovića (1859-1957) u četvrtak su promovisali kalendar akcija kojima se obeležava 150 godina od rođenja i danas na inostranim aukcijama najskupljeg srpskog slikara.

Na dan Jovanovićevog rođenja, 16. juna, u Vršcu, njegovom rodnom gradu, otvara se izložba

„Slike Balkana“, a pripremili su je Narodni muzej iz Beograda i vršački Gradski muzej. Taj ciklus se uklapa u opšte popularnu temu evropskog slikarstva 19. veka. A, kod Paje Jovanovića ova tema ima dvojaki značaj – kao opšta tendencija u umetnosti i kao veza sa postojbinom.

Ipak, velika i monumentalna izložba, čiji autori su Nikola Kusovac i Petar Petrović, otvara se tek u decembru u Galeriji SANU. Tako se (nekad) najmlađi akademik vraća kući, kako je konstatovao akademik Dinko Davidov i istakao da će to biti prilika da se dobro upozna delo Paje Jovanovića. Davidov ističe da većina sudi o Jovanovićevom slikarstvu na osnovu tri, četiri često reprodukovana platna i da njegov opus malo ko poznaje dobro. Jedan od sjajnih poznavalaca Jovanovićevog dela, Nikola Kusovac, autor je i obimne monografije koja treba da bude odšatmpana do kraja godine. Do septembra će biti restaurisan i legat Paje Jovanovića u Beogradu u Ulici kralja Milana 21, te tako ponovo dostupan javnosti. Planirano je i štampanje vodiča za ovaj važan kulturni punkt metropole.

Tokom juna iduće godine u Vršcu će biti održan i naučni skup o Paji Jovanoviću i to bi trebalo da bude završnica u obeležavanju veka i po od rođenja našeg velikog slikara, u kome je oličeno na najbolji način i naše i internacionalno.

Izvor: Večenje novosti S. P.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *