Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

IZRAELSKA SAVEST IZ PERA IZRAELSKOG ŠEKSPIRA

Rekvijem – Negde između Pariza i Šangaja“ u Beogradskom dramskom pozorištu

Beograd – Prvi put ne samo u Srbiji, već i čitavom regionu, na scenu će biti postavljen jedan komad izraelskog pisca Hanoha Levina, koga tamošnja kritika naziva „izraelskom savešću“ a strana „izraelskim Šekspirom“. U pitanju je njegov poslednji komad, napisan pošto je Levin saznao da je smrtno bolestan – „Rekvijem – Negde između Pariza i Šangaja“.

Nimalo slučajno, ova drama napisana je na osnovu tri Čehovljeve priče – „Rotšildova violina“, „Tuga“ i „Željna sna“, i baš kao i Čehov donosi onu setnu i tužnu, ali i verovanjem u lepotu života ozarenu atmosferu. Kritika je o ovoj drami između ostalog rekla – „Tragičan komad, pun radosti.“

– Ovo je neobičan, uzbudljiv i emotivan komad koji deluje jednostavno što je, u stvari, zamka, istakla je Milica Kralj, jer poetski realizam, koji ga obeležava, otvara mnoštvo mogućnosti među kojima treba odabrati onu pravu da bi se došlo do jednostavnosti. On je neka vrsta istinite bajke za odrasle.

Ta bajkovitost, nadovezala se jedna od glumica koja igra u komadu – Milena Pavlović, surova je i tužna, ali na onaj plemenit i čist, a ne depresivan i patetičan način. Komad govori o tome kako jureći za senzacijama obični ljudi nikako da odžive svoje lepe, male živote, dodala je glumica Nataša Marković.. Pored njih u „Rekvijemu“ igraju i Petar Kralj, Jadranka Selec, Aleksandar Alač, Lako Nikolić, Milan Čučilović i drugi, među kojima i deset studenata Akademije lepih umetnosti.

Izvor: Danas I. Matijević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *