Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

BORBA PROTIV ZLA U SEBI I DRUGIMA

Beketov „Kraj partije“ u Teatru u podrumu Ateljea 212

Beograd – Druga premijera u N(ex)t YU sezoni Ateljea 212 odigrana  se sinoć  na sceni Teatra u podrumu ovog pozorišta. U pitanju je komad Semjuela Beketa „Kraj partije“ u režiji glumca Petra Božovića, koji tumači i jednu od glavnih uloga. „To je dobro ispričana priča, koja podrazumeva veliku glumu i glumce“, rekao je upravnik Ateljea Kokan Mladenović na jučerašnjoj konferenciji za novinare povodom premijere. „Velika je čast da imamo Petra Božovića, legendu ove kuće, i kao reditelja kome pripada da ovaj umetnički izazov realizuje na svojoj sceni“, dodao je on.

Pored Božovića, igraju i Boris Komnenić, Renata Ulmanski i Vlasta Velisavljević, inače prva generacija glumaca beogradske pozorišne akademije. „Kod Beketa je uvek reč o završenom svetu i to ima veze sa završenom državom kojoj je posvećena ova Ateljeova sezona, ali i sa još mnogo drugih slojeva značenja“, istakao je Mladenović.

„Kod Beketa kraj je u samom početku“, nadovezao se Božović, „svi znamo da ćemo umreti, ali ne iskustveno, već nekako iza, na meta planu. U toj borbi protiv sudbine, toj antisudbini, kako bi rekao Malro, umetnost je jedino sredstvo i lek, ali nema recepta ni krajnjeg rešenja. Sve se ciklično ponavlja u civilizacijskom smislu i sve se to vidi u „Kraju partije“, koji je nevelik, a strašan rudnik. Teatar apsurda, a čista realnost, super realnost jer svet koji nas okružuje prevazilazi Beketov apsurd i stavlja ovog autora na mesto realističkog pisca“, rekao je Božović i dodao: „U predstavi igramo nove ljude koji se bore i batrgaju bez obzira na kraj koji je u početku, protiv zla u sebi i drugima, što je bio izazov kome nismo mogli da odolimo. Mogli smo raditi i nešto „fino“, što je relativan pojam, ali kad se čovek uhvati u koštac sa krupnijim stvarima, otkrije u sebi zapletene slojeve za koje nije ni verovao da ih ima i tako je uvek u sudaru sa velikim tekstovima i likovima.“ Scenograf predstave je Marija Jevtić, kostimograf Dragica Laušević, kompozitor Marko Grubić. Prva repriza je 12. decembra, a sledeća 29.

Izvor: Danas I. Matijević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *