Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

TANJI KRAGUJEVIĆ NAGRADA „MILICA STOJADINOVIĆ SRPKINJA“

NOVI SAD – Prestižna književna nagrada „Milica Stojadinović Srpkinja“ uručena je Tanji Kragujević na svečanom otvaranju tradicionalne manifestacije „Milici u pohode“, u Zavodu za kulturu Vojvodine u Novom Sadu.

Priznanje ustanovljeno pre 15 godina, koje nosi ime velike srpske pesnikinje iz 19. veka Milice Stojadinović Srpkinje – „vrdničke vile“ kako su je zvali, ove godine je dobila Tanja Kragujević za knjigu pesama „Staklena trava“ u izdanju zrenjaninske „Agore“.

Manifestaciju, 33. po redu, otvorio je zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu Radoslav Petković a o životu i stvaralaštvu Srpkinjinom govorio je pesnik Pero Zubac istakavši da je ona bila jedna od „naših prvih pisaca stvarnosne proze“.

Milica je bila „patriota iz ubeđenja a ne iz poze, računa ili koristoljublja. Želela je da bude uz svoj narod onda kada mu je teško, a kratki su bili periodi u istoriji kada mu teško nije bilo“, rekao je Zubac i dodao da je njeno pravilo življenja bilo „ostati svoj po svaku cenu“.

Nagradu je Tanji Kragujević uručio predsednik žirija Zoran Đerić a o njenoj poeziji govorila je Dragana Beleslijin.

Zahvalivši na velikom priznanju i priređenoj svečanosti koja je „zapravo u čast Milici koja nas je sve ovde okupila“, Kragujevićeva je rekla svoju besedu „U velikoj samoći sveta“, ističući da je ovo priznanje za nju posebno upravo zbog imena koje je ponelo. „Sa ne malim ponosom moram reći da priznanje primam kao deo zagonetnog sjaja koji isijava iz talenta jedne od prvih među pesnikinjama naše kulture“, istakla je Kragujevićeva.

Izvor: RTV

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *