Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

GOOGLE IT!

Google je nastao 1998. godine kao studentki projekat Lerija Pejdza i Sergeja Brina na Stanfordu. Kako je izgledala jedna od prvih naslovnih strana Sergej i Leri su na prvom svom pretraživacu radili od početka 1996 godine (Projekat BackRub), ali su na nagovor suosnivača Yahoo-a, Dejvida Filoa odlučili da osnuju kompaniju Google inc.

Kljucni momenti u razvoju Googla?

Verovatno najvazniji događaj u istoriji Googla, desio se 2000. godine kada su u dogovoru sa Yahoo zamenili Inktomi search koji je godinama dobavljao rezultate pretrage. Samim tim AOL, Netscape, Freeserve, BBC i mnogi drugi su prešli na Google i krajem te godine kompanija preuzima lidersku poziciju među web pretraživačima sa preko 50% udela u ukupnom trzistu.

Google je najpopularniji internet pretraživač. Oko 60 odsto kompletne pretrage na svetskoj mreži obavlja se preko Google-a. Čak postoji i glagol „to google“ ili Googlati, što znači upotrebiti Google za pretraživanje informacija na internetu. Taj glagol dodat je i u Oksfordski rečnik engleskog jezika 2006, piše „Deutsche Welle“.

„Kada je sve počelo, to je bila kao jedna mašina za pretraživanje. Bila je to dobra stranica sa interesantnim imenom. Izgledalo je da radi i da bolje povezuje ljude sa željenim informacijama nego konkurentske stranice“, kaže Nil Ričards, profesor prava na Univerzitetu Sent Luis u Vašingtonu.

Google danas beleži 200 miliona pretraga dnevno, što je oko dve trećine svih internet pretraga.

Ali, iako je reč Googl sinonim za internet pretraživač, danas kompanija nudi mnogo više. Umorni ste od brisanja mejlova – otvorite Gmail nalog i imate gotovo neograničen prostor za čuvanje dokumenata.

Krenuli ste na put – odštampajte plan grada ili regiona. Interesuje vas nešto u Zapadnoj Africi – tu je Google Earth, virtuelna globalna mapa sa geografskim informacijama. I možda ste čuli za internet platformu sa kratkim video klipovima, zvanu You Tube – pa Google je takođe vlasnik.

Mi nikada nismo zadovoljni. Uvek želimo da budemo bolji i da napravimo atraktivniju ponudu našim korisnicima, ističe portparol Google-a Stiven Kojhel.

Moto kompanije „Ne čini zlo“ izgleda da odzvanja jednako u ušima korisnika kao i u ušima zaposlenih. Godine 2008, magazin Fortune rangirao je Google kao najbolje mesto za rad u Americi.

Kompanija može da nauči mnogo više o ljudima koji koriste i druge usluge, kao što je e-mail ili socijalna mreža Orkut. Google je došao i na udar zemalja poput Nemačke i Kine u vezi sa projektom digitalizacije knjiga, kojim bi trebalo da se digitalizuju milioni knjiga i učine dostupnim na mreži.

Projekat je naišao na osude i kritike širom sveta. „Samo 20 odsto svetskih informacija je digitalizovano, tako da imamo još mnogo posla“, zaključuje portparol Google-a, s digitalnim pogledom na svet.

Google zanimljivosti
Pojam Google je nastao od reci Googol koja predstavlja broj koji se sastoji od broja 1 koga prate 100 nula to jest:
10 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000.

Google svakodnevno pretrazuju ljudi sa svake tacke zemljine kugle, cak i sa Antarktika

Google je preveden na preko 35 svetskih jezika. Za sada nije bilo zahteva sa drugih planeta, ali je za svaki slucaj preveden i naKlingonski.

Google ima 2668 zaposlenih koje nazivaju Googlers, a koji rade u sedistu kompanije zvanom Googleplex.

Jedan od mreznih administratora Google inc je bivsi neurohirurg.

Jedan od software inzinjera je bivsi rocket scientist.
Kuvar kompanije je svojevremeno radio ka kuvar grupe The Grateful Dead i George Clintoina.

A.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *