Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

IZGUBLJENO DELO IVANA MEŠTROVIĆA PRODATO ZA 250.000 EVRA

Reljef u drvetu nastao je u Beogradu 1913.

„Skidanje s krsta“ Ivana Meštrovića, prodato je na današnjoj aukciji u Sotbiju nepoznatom kupcu za 250.000 evra.

Meštrović je ovaj duborez u orahovom drvetu, dimenzija 90×126 centimetara, uradio u Beogradu 1913. godine i izložio na samostalnoj izložbi u muzeju „Viktorija i Albert“ dve godine kasnije.

Delo je nedavno ponovno otkriveno i objavljeno u magazinu „Burlington“.

Pre nego što je izloženo u muzeju „Viktorija i Albert“, delo je prikazano na poslednjem Venecijanskom bijenalu 1914. godine, pred početak Prvog svetskog rata. „Skidanje s krsta“ tada je privuklo pažnju kritičara Etorea Kocanija, koji je prvi ukazao na značaj duboreza u kontekstu nadolazećeg rata.

Američka naslednica i prijateljica slikara Vilijema Orpena Evelin Sent Džordž kupila je delo direktno od Meštrovića 1915. godine za svega 600 funti, što je tada bila najviša cena koju je Meštrović postigao u Engleskoj.

Evelin Sent Džordž upoznala je hrvatskog umetnika preko Lejdi Kunard, njihove zajedničke prijateljice. Sin američke naslednice poginuo je prve godine rata, a Evelin je kupila reljef kao u prvi u nizu pomena na svog sina.

„Skidanje s krsta“ je jedno od prvih religijskih tema kojima se Meštrović bavio tokom ratnih godina. Njegov prijatelj slikar Jozo Kljaković kasnije se prisećao da je Meštrović „slabo radio tokom rata, osim prizore iz života Isusa Hrista, koliko ga je rat potresao“.

Ovi radovi, uglavnom duborezi, obuhvataju i impozantno „Raspeće“ iz 1919, i „Hrist i Marija Magdalena“, od kojih se neki nalaze u Meštrovićevoj kapeli u Kašteletu, blizu Splita

Meštrović je tada rekao da su ga izbijanje rata i potreba za ujedinjenjem Evrope direktno naveli da radi biblijske teme.

Izvor: Blic Online Foto:flickr.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *