Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NOBEL ZA KNJIŽEVNOST KINEZU MO JANU

STOKHOLM – Kineski pisac Mo Jan dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost, saopštila je danas Švedska akademija u Stokholmu.

Mo Jan „halucinantnim realizmom spaja narodne priče, istoriju i današnjicu“, saopštila je akademija.

Mo Jan, čije ime na kineskom znači „nemoj da govoriš“, rođen 1955. godine, jedan je od najpoznatijih i često zabranjivanih kineskih pisaca. Nobelova nagrada je vredna 1,2 miliona dolara.

Jedan od njegovih najpopularnijih romana „Velika nedra i široka bedra“ preveden je na srpski jezik u izdanju Portalibrisa. To je epski roman koji govori pre svega o ženama u zemlji u kojoj dominiraju muškarci.

Realizam pisanja i privrženost istočnom delu Kine preovlađuju u delima ovog 57-godišnjaka koga porede sa Vilijamom Foknerom i Gabrijelom Garsijom Markesom, piše agencija Frans pres.

Mo Jan danas je jedan od najuglednijih kineskih autora kako u zemlji tako i u inostranstvu, a po njegovom delu (Red Sorghum) snimljen je film „Crvena polja sirka“ koji je 1988. godine osvojio Zlatnog medveda na međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.

Iako njegova dela često prelaze 500 stranica, ona su redovno najprodavanija u Kini. Kao veliki čitalac, najnoviji nobelovac ceni zapadne pisce, rusku, japansku, i južnoameričku književnost.

Mo Jan koji je potpredsednik Udruženja kineskih pisaca, često je optuživan da mu nedostaje solidarnosti sa disidentima. Iako često gostuje u inostranstvu, Mo Jan ostaje veoma privržen rodnom Gaomiju, u provinciji Šandong, piše AFP.

Izvor: Glas Javnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *